ANALITIČARI SLOŽNI: MMF dolazi, a s njime i otkazi, smanjenja plaća, privatizacija...

09.08.2012. Christine Lagarde: MMF nudi kreditni aranžman ispod cijene svjetskog tržišta, no taj kapital ima i dodatnu, i to ne samo političku cijenu.

PAD REJTINGA

Ministar Linić je dao za naslutiti što slijedi već ove jeseni.

Autor: Vanja Deželić

(Politika+) Ministar financija Slavko Linić izjavio je da bi Hrvatska mogla zatražiti aranžman s MMF-om ako bi rejting zemlje bio smanjen. Naglašava da do toga ne bi trebalo doći zbog stabilnosti Vlade, ali primjer susjedne Slovenije kojoj su agencije upravo srušile kreditni rejting za tri razine, dokazuje da jedno s drugim nema previše veze. Analitičari su uvjereni da je rušenje hrvatskog rejtinga sasvim izgledno i da će MMF već ove jeseni stići kao 'spasitelj'.

 

- Ne možemo se spasiti od smanjenja kreditnog rejtinga i MMF je realna opcija. Teško je govoriti koliko je štetan ili dobar, može se govoriti o tome da mjere koje bi MMF koristio za smanjenje zaduženosti znače povećanje fiskalne odgovornosti i reforme kojima bi se osigurala stabilnost. To znači rezove po pitanju socijalnih davanja, privatizaciju i smanjenje broja zaposlenih - objašnjava analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

 

Bez MMF-a se, prema njegovom mišljenju, ne može ako dođe do pada kreditnog rejtinga. A da će doći ubrzo, smatra i ekonomski analitičar Guste Santini, koji zbog toga čak čestita ministru Slavku Liniću na hrabrosti. Nudi kreditni aranžman ispod cijene svjetskog tržišta, no taj kapital ima i dodatnu cijenu.

 

- Inače ne aplaudiram nikome, ali Linić zaslužuje aplauz ako pozove MMF jer je to realna opcija, jako dobro znam da drugog izlaza nema i da je prisiljen na to - rekao nam je Santini.

 

Iako smatra to realnom opcijom, žali što se nije učinilo više da se spriječi dolazak MMF-a.

 

- Vektori prema kojima MMF funkcionira su poznati. Uslijedit će ozbiljne restrikcije, smanjit će se socijalna davanja i ekonomski suverenitet Hrvatske. To brine i svakako nije dobro, ali u slučaju pada rejtinga drugog rješenja nema. O tome je trebalo misliti 2000. godine, kada se moglo mnogo više napraviti, ali nije i od tada je stupanj slobode sve niži - napominje Santini.

 

No, nisu samo negativnosti iza dolaska MMF-a. Hrvatska dobiva jeftiniji pristup kapitalu i liberalizacija tržišta, čime se lakše riješi problem vanjskog duga i vraćanje stabilnosti kreditnog rejtinga. Ali građanima to ne može previše značiti, kao ni poslodavcima.

 

- MMF nam ne može donijeti ništa što ne možemo napraviti sami. Istina, omogućava lakše financiranje, ali u rješavanju dugova, a ne poticanju gospodarstva. Zato moramo napraviti sve napore kako bismo spriječili da dođe do potrebe za pozivom MMF-a u pomoć. Jer, MMF je neumoljiv - govori iz kuta poslodavaca predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Miloloža.

 

Najave ministra Linića nije podržao ni Ivan Šuker, koji je i sam obavljao funkciju ministra financija.

 

- To što je Linić izjavio nije ništa više no tiho priznanje Vlade da nije uspjela u svojim reformama. Nisu ih u stanju napraviti sami i moraju tražiti pomoć. Sve to je ponavljanje priče iz 2000. godine. Činjenica jest da prihodi padaju, novca nema i žao mi je što se sve ovo događa - započeo je Šuker.

 

Nije želio previše komentirati potrebu dovođenja MMF-a u Hrvatsku jer smatra da je to preopširna tema, ali u kratkim se crtama osvrnuo na neke detalje.

 

- Prvo što MMF traži jest smanjenje rashodovne strane proračuna. Na to sam upozoravao prije četiri godine, ali su mi se svi smijali, jer nikad nismo imali podršku medija kao što ima aktualna vladajuća koalicija. Nadalje, MMF će tražiti reforme u vidu privatizacije 'svega živoga', smanjit će se socijalna davanja, broj zaposlenih i sve to uz novčanu pomoć koju će odrediti sam MMF. Koliko bi to moglo biti teško je reći. No, može se reći da čim dobijete novac od njih to je ujedno i propast za gospodarstvo jer vam više nitko od investitora ne može vjerovati - poručuje na koncu Šuker.