Državne službe dogovorit će se s Vladom?

18.07.2012.

(HRT) Završeni su pregovori Vlade i sindikata državnih službi o prijedlogu novog Kolektivnog ugovora (KU), koji istječe krajem srpnja, za državne službenike i namještenike. Novi sastanak najavljen je za ponedjeljak, kad se očekuje konačan dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Doznaje se da Vlada predlaže smanjenje materijalnih prava za 60.000 državnih službenika, slično kao što je predložila i sindikatima javnih službi. Ne bi se isplatile jednokratne naknade -regres u idućoj, a božićnica u ovoj i idućoj godini, a to bi se reguliralo aneksom. Pitanje jubilarnih nagrada i smanjenja dnevnica sa 170 na 150 kuna, o čemu će se još pregovarati, trebalo biti riješeno u samom KU-u.

 

O načinu smanjenja naknade za prijevoz osnovana je radna skupina koja bi trebala izraditi prijedlog o kojem će se raspravljati na idućem sastanku u Banskim dvorimau ponedjeljak.

 

Za odricanje od većeg dijela materijalnih prava tijekom idućih godinu i pol dana Vlada zaposlenima u državnim službama nudi očuvanje plaća i radnih mjesta, a pristala je i na sindikalni zahtjev da se novi KU sklopi na četiri godine, iako je prvotno predlagala da vrijedi samo godinu dana.

 

Glavni Vladini pregovarači, potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazili su nakon sastanka zadovoljstvo i optimizam zbog konstruktivne atmosfere, razumijevanja i odgovornosti, a u Vladi neslužbeno očekuju da bi novi KU za državne službenike mogao biti potpisan do kraja idućeg tjedna.

 

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je kako će sindikalni pregovarači kroz pregovore s Vladom doći do platforme koju moraju ponuditi svojim tijelima na usvajanje. On nije isključio ni mogućnost da neki od sindikata prijedlog KU-a stavi na referendum među članstvom, istaknuvši kako će svaki sindikat autonomno odlučiti je li mu novi KU prihvatljiv.

 

Naglasio je da su se sindikalni pregovarači složili s privremenim, a ne trajnim ukidanjem isplate regresa i božićnice, a o povratu tih prava razgovaralo bi se kada se stvore uvjeti za to, odnosno kada Hrvatska izađe iz krize.

 

Istodobno, četiri sindikata javnih službi odbijajuarbitražu. Smatraju da za arbitražu nema pravnih temelja ni interesa. Ustraju na provođenju referenduma među članovima sindikata i traže od Vlade da pričeka sa svim odlukama.