Hrvatska će imati dva zavoda koji se bave zdravljem

04.08.2012.

DOGOVORILI S EUROPSKOM UNIJOM OSNIVANJE JEDNOG ZAVODA KOJI SAD RAZDVAJAJU

Zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu usklađujemo s direktivama EU

(GLAS SLAVONIJE) ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava do kraja rujna provodi javnu raspravu o novom zakonu o zaštiti na radu koji bi trebao pridonijeti boljoj zaštiti na radu i kontroli te smanjenju ozljeda na radu i smrtnih slučajeva na najmanju moguću mjeru. Lani je u Hrvatskoj evidentirano više od 18 tisuća ozljeda na radu, a na radnom mjestu poginuo je 41 radnik, najviše u djelatnostima građevinarstva i šumarstva.

Zbog ozljeda na radu izgubljeno je gotovo milijun radnih dana, podsjetio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, predstavljajući zakonske izmjene.

Novim zakonom o zaštiti na radu predviđa se i osnivanje zavoda za zaštitu na radu koji će djelovati pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i koji će poslodavcima u svakom trenutku pružati potrebnu stručnu pomoć u provođenju mjera zaštite na radu i prevenciji ozljeda na radu i profesionalnih bolesti. Ta nova institucija bit će izdvojena iz postojećeg Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, koji je osnovan upravo radi usklađivanja s direktivama EU.

- To je loše rješenje. Ne vidim zašto bi trebalo razdvajati zaštitu zdravlja i sigurnost na radu kada je to povezano. Za mene je to rješenje vraćanje unatrag - kaže Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, ističući kako će se razdvajanjem na dvije institucije izgubiti povezanost prevencije i zaštite na radnom mjestu. "Gripu ne možete dobiti ako ne naletite na virus", slikovito opisuje Zavalić dodajući kako stručnjak zaštite na radu ne može procijeniti je li oštećenje nastalo zbog utjecaja radnog mjesta, dok medicinar može.G.Galić

Bez novog zapošljavanja

Postojeći zavod financira se iz proračuna, a tako će biti i s budućim zavodom. Iako njegovo osnivanje ne bi trebalo dovesti do novog zapošljavanja, troškovi će se povećati jer će država umjesto jednog plaćati dva upravna vijeća.