Još dublje u recesiji, BDP pao 2,1 posto

31.08.2012.

(HRT) Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najveći pad gospodarstva u posljednje dvije godine, ali nešto manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 2,1 posto, što predstavlja produbljivanje recesije, s obzirom na to da je u prvom kvartalu gospodarstvo oslabilo 1,3 posto.

 

Pad u drugom kvartalu najveći je od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je BDP potonuo 2,5 posto, ali i nešto manji nego što se očekivalo.

 

Iako još nema detalja o komponentama BDP-a, možemo pretpostaviti da su u drugom kvartalu ove godine sve kategorije potrošnje BDP-a zabilježile pad i osobna i državna potrošnja. Nastavljen je vrlo vjerojatno i pad kapitalnih investicija, a i doprinos neto izvoza u drugom tromjesečju mogao bi biti negativan, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

 

Dok je još u prvom tromjesečju imala blagi, ali ipak pozitivan učinak na BDP, u drugom je tromjesečju osobna potrošnja pala. Promet u trgovini na malo u tom je razdoblju potonuo više od 5 posto na godišnjoj razini.

 

Oštro je, više od 6 posto, u drugom kvartalu pala i industrijska proizvodnja. Pao je i izvoz, što je posljedica slabljenja europskih gospodarstava, naših najvećih vanjskotrgovinskih partnera, zbog čega slabi tamošnja potražnja za uvoznim proizvodima.

 

U tekućem trećem tromjesečju Šantić očekuje usporavanje pada domaćeg gospodarstva, ponajviše zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni.Čak i ako se ostvari blagi rast prihoda od turizma, to neće moći pogurati gospodarstvo prema pozitivnim stopama rasta, moglo bi samo ublažiti pad BDP-a, kaže Šantić koji kritičnim smatra četvrto, posljednje tromjesečje u ovoj godini.

 

 

Milanović: Čuda u pola godine nisu moguća

 

Premijer Zoran Milanović je rekao kako čvrsto vjeruje da će sljedeća godina biti bolja, da ćemo ostvariti bilo kakav rast te da će treći kvartal zbog turizma biti bolji, a da je ovaj pad naslijeđe negativnih trendova, ne od bivše Vlade nego od globalne situacije.

 

Na novinarsku zamolbu da komenitra posljednji pad BDP-a te razmišlje li s tim u vezi i ostavci, premijer je rekao da Vlada ne traži simpatije, ni milost, nego malo strpljenja, te da je nakon pola godine savršeno jasno da čuda u pola godine nisu moguća. Kazao je i da ne može prognozirati hoćeli ova godina biti gora ili bolja od prošle, da smo na početku godine imali projekciju rasta od 0,8 posto, koja se očito neće ostvariti, jer je stanje teško te da kod prognoza treba biti jako oprezan.Bude li sljedeće godine pomaka, to nisu čuda, to će biti bar malo rezultat rada ove Vlade, rekao je premijer.