Kako vlada Vlada? Panel analitičara: Vlada je podbacila, neučinkoviti su i nemaju rješenje za izlazak iz krize

03.12.2012.

OCJENE

Godinu dana od pobjede, Vlada kažnjena jedinicama i dvojkama.

Autor: Ivan Klarić

(Politika+) Za dva dana, točnije 4. prosinca navršit će se godinu dana od pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima. Ovo je idealno vrijeme za podvlačenje crte najavljenog i učinjenog. Ako je suditi prema mišljenjima naših sugovornika, onda je Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem u potpunosti podbacila.

Politički analitičarŽarko Puhovski, ekonomski analitičarLjubo Jurčić, sindikalni čelnikKrešimir Severi stručnjak za PR i politički marketingKrešimir Macanu potpunosti su razočarani učinkom Vlade u godinu dana mandata.

 

Ono najgore je činjenicada većina naših sugovornika nije imala ni jedno pozitivno mišljenje o učinku Vlade u godinu dana vladanja Hrvatskom. Optimizam kojim je bio popraćen njihov dolazak na vlast, ali i koji ih je pratio u primjerice prvih sto dana vladanja u potpunosti je isčeznuo. Da podsjetimo,PolitikaPlus je nakon prvih sto dana radila gotovo pa identičnu anketui tada je prosječna ocjena mandata Vlade bila solidna trojka. Danas, godinu dana poslije preuzimanjavlasti, ocjena učinka Vlade varira od jedinice do dvojke.

 

 

LJUBO JURČIĆ (EKONOMSKI ANALITIČAR): OCJENA1

 

Vlada nema politiku, nema strategiju pa samim time nema ni učinka. Godinu dana je prošlo, a ništa se bitno nije ni pokrenulo niti napravilo. Hrvatske tone sve dublje. Uistinu se ne mogu sjetiti ni jednog pozitivnog poteza VladeZorana Milanovića. Sve ono što su pokušavali napraviti ispalo je nedovoljno i neučinkovito.

 

 

KREŠIMIR SEVER (SINDIKATI): OCJENA+1

 

Volio bi da mogu pozitivno govoriti o godinu dana mandata Vlade Zorana Milanovića, ali to je jednostavno nemoguće. Moja baka je znala često reći da pijetao koji rano zakukuriče vrlo brzo završi u juhi. Nažalost, čini mi se da su i oni rano zakukurikali, i da zaslužuju također završiti u juhi.

 

Ono što smo od ove Vlade 'dobili' je pad standarda, veći PDV, rast cijena, rast nezaposlenosti. Nema socijalnog dijaloga. Štede na zaposlenima u javnom sektoru, najavljuju nove štednje. Nema naznake oporavka, nema optimizma. To je sve njihova krivnja, ne mogu se stalno vaditi na neučinkovitost prijašnjih Vlada. Istovremeno, nema dugo najavljivanih investicije. Pravdali su da je tome tako jer su njihovi ljudi dosta kasno preuzimali upravljanje javnim i državnim tvrtkama. No, i dalje se ništa ne događa... Bez imalo grižnje savjesti dajem im ocjenu plus jedan. Ništa bolje ne zaslužuju. Nemaju ni politiku ni ljude koji nas mogu izvest iz ove uistinu teške situacije.

 

 

ŽARKO PUHOVSKI (POLITIČKI ANALITIČAR): OCJENA-2

 

Podbacili su, i to u tri segmenta. Prvi je ekonomska situacija u kojoj se nalaze svi građani. Premda izravno nisu odgovorni za situaciju, krivi su jer tu ekonomskusituaciju u godinu dana nisu uspjeli koliko-toliko popraviti. Drugo, njihov način vladanja je u potpunosti bahati nemaju niti malo brige za javnost. Ponašaju se kao cijepljeni od korupcije. Treće, odnosi u samoj koaliciji su slični kao u vrijeme koalicije na čelu s Ivicom Račanom. Puno je otvorenih neslaganja i unutarnjih problema. Moja ocjena za godinu dana mandata je nategnuto -2.

 

 

KREŠIMIR MACAN (STRUČNJAK ZA PR): OCJENA2

 

Vlada ipak zaslužuje prolaznu ocjenu zbog činjenice da se u Hrvatskoj ne zatvaraju oči pred postojećim i sve većim problemima. Nužno se ne podilazi masama i populizmu jer je to prednost nove vlade koja u prvoj godini mandata mora vući odlučne poteze. Nažalost, dojam je da se ti potezi vuku sporije nego što je potrebno, a stvarnih rezultata još nema. Od toga da su pojedini ministri probili svoje proračune na stavkama plaća do toga da se podbacilo što se tiče dovođenja ili pokretanja bilo kakvih investicija.

 

Racionalno gledano, ne možete 8 godina nerada riješiti u samo jednoj godini mandata, no to je ono što građane i poduzetnike ne zanima. U četiri godine građani i poduzetnici u realnom sektoru su podnijeli najveće žrtve - otpuštani su, više rade za manje plaće, dobiti su značajno smanjene, a sretan si uopće da imaš nekakvih prihoda.

 

Vlada s komunikacijskog aspekta konstantno otvara bojišnice sa svima umjesto da kroz dijalog pokuša stvoriti ključna savezništva koja bi pospješila učinkovito provođenje reformi. Tu joj puno ne pomaže oporba koja jednostavno nije svjesna ozbiljnosti trenutka za cijelu državu. Što ne čudi, jer je upravo sadašnji premijer Milanović prije dvije godine iz oporbe sam potpisao zahtjev za referendum protiv novog Zakonu o radu, a kojega je sam prisiljen sada provoditi. Da je tada, ali i danas bilo više konsenzusa oko bitnih pitanja za opstanak države, vjerujem da bi sada i ocjena rada vlade bila viša - ovako 2.