Kaznili ih jer su rodile: 'Tvrtka propala, država želi da platim'

07.11.2018.

Dajana (31) i Sanja (39) radile su u propalom Algoritmu. Bile su na rodiljskom dopustu kad je tvrtka likvidirana i sad ispaštaju. Država im je poslala 'čestitku': Svaka mora vratiti 13.000 kn rodiljske naknade!

Autor: Ivan Pandžić

(24sata) Životi su nam doslovce blokirani. Ne možemo na Zavod za zapošljavanje. Ne možemo dobiti otkaz. Zaposlenice smo nepostojeće tvrtke. A država traži da im vratimo po 13.000 kuna koje smo dobivale za porodiljnu naknadu i da platimo sve zdravstvene usluge. I ne znamo od čega ćemo živjeti.

 

Nitko ih nije obavijestio o problemu

 

Pričaju nam to Dajana Topalović (31) iz Bilja pored Osijeka i Sanja Boban Sotski (39) iz Zagreba. Obje su upale u nevjerojatnu hrvatsku birokratsko-pravnu zavrzlamu koju bi teško smislio i pisac Franz Kafka. Obje su bile zaposlenice propalog Algoritma. I obje su majke jednogodišnjih sinova. Prošle godine su i Sanja i Dajana otišle na porodiljni dopust te nisu znale da će njihova tvrtka Algoritam MK propasti i da više neće imati posao.

 

Ali koliko god apsurdno zvučalo, to im je najmanji problem. Početkom listopada je objema isticalo pravo na porodiljnu naknadu pa su otišle na Zavod za mirovinsko osiguranje provjeriti kako dalje regulirati svoj status. Znale su da je Algoritam u problemu i stečaju, ali kako im nitko nije dao otkaz i kako ih nitko nije kontaktirao te su primale naknade, vjerovale su da još ništa nije okončano.

 

Međutim, kad su nazvali stečajnu upraviteljicu Ivu Petanjak, saznali su da je tvrtka od početka lipnja likvidirana. Stečaj je otvoren i zatvoren u jednom danu jer nije bilo imovine.

 

- Ostali radnici su ranije dobili otkaze, prijavili se na Burzu rada ili našli novi posao, ali mi na porodiljnom smo ostale zaboravljene, kao da nas nema - kaže nam Dajana Topalović.

 

Na Zavodu za mirovinsko osiguranje su se čudili: po službenoj evidenciji, obje su zaposlene u Algoritmu i danas iako je on likvidiran. Ako žele promijeniti status, prijaviti se na Burzu rada, treba im raskid ugovora o radu ili dokaz da više nisu zaposlene. A stečajna upraviteljica više nema ovlasti da im raskine ugovor jer je stečaj odmah i zatvoren.

 

Dakle, niti se mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje niti više mogu primati porodiljnu naknadu kao zaposlene. Ali taj pravni zrakoprazni prostor je bio tek početak nevolje. Na Zavodu za zdravstveno osiguranje su im objema rekli da trebaju vratiti sve porodiljne naknade koje su primile od početka lipnja do listopada. I da dodatno moraju platiti sve zdravstvene usluge koje su koristile tijekom ta četiri mjeseca. Jer tvrtka je likvidirana, više nisu imale prava kao zaposleni, a na burzi nisu prijavljene kao nezaposlene. Svaka će minimalno morati vratiti po 13.000 kuna za četiri mjeseca naknade. A još čekaju račun za svaki posjet doktoru s djetetom! Supruzi su im objema zaposleni na ispodprosječne plaće i jednostavno nemaju otkud to platiti.

 

Razmišlja o odlasku u inozemstvo

 

- Mogu u zatvor. Ne mogu to platiti. Nikad se nisam pomišljala iseliti iz ove zemlje, ali nakon ovoga o tome razmišljam. Ovo je kap koja je prelila čašu i ne mogu vjerovati da se to događa - kaže očajna Sanja Boban Sotski. Uz sinčića Damjana, ima još djevojčicu Mašu od tri godine. Sanji nije jasno zašto ih država kažnjava kad nisu ništa krive.

 

Dajanina obitelj, kojoj je sinčić Leo prvo dijete, također ne zna odakle će vratiti novac Zavodu za zdravstveno osiguranje.

 

Imam stambeni kredit, a sad bih trebala podići još jedan da vratim taj novac, a nemam primanja, priča Dajana u nevjerici.

 

Kako bi riješila problem, hodala je, kaže, od institucije do institucije, ali nitko joj nije mogao pomoći. Dajana i Sanja su ispričale i kako su od lipnja išle k liječniku. Da apsurd bude veći, plaćale su i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, a sad, prema tumačenju HZZO-a, ispada kako nemaju osnovno zdravstveno osiguranje.

 

 

'Više nije važno tko je kriv'

 

- Cijeloj državi su puna usta demografije, zaštite majki i poticanja nataliteta, a na kraju se dopušta da se nešto ovakvo zbiva - razočarano je istaknula Sanja Boban Sotski.

 

- Više ne znam ni tko je kriv ni kako je to moguće. Jedino što želim je da se moja situacija razriješi - zaključila je Sanja. No vjerojatno njih dvije nisu usamljen slučaj. Kažu da znaju kako u Algoritmu ima još ljudi koji su ljetos bili na bolovanju i koji su vjerojatno u istoj situaciji.

 

Nakon što su obišle sve šaltere, Sanja i Dajana pisale su Ministarstvu pravosuđa, inspekciji rada, Trgovačkom sudu u Zagrebu, Vladi i Ministarstvu socijalne skrbi kako bi upozorili na nelogičnost. Bez ikakvog uspjeha. Na isti zid smo naišli i mi. Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali čude se kako je to moguće. No navode kako se pogreška možda treba tražiti u mogućnosti da se stečajevi otvore i zatvore u jednom danu, što je ovdje bio slučaj.

 

- Očito je riječ o propustu. Trebalo je provjeriti što je s radnicima koji su na bolovanju ili rodiljskom - kažu nam.

Najvjerojatniji krivac je, navode, stečajna upraviteljica, koja nije odjavila Sanju, Dajanu i ostale.

 

No stečajna upraviteljica Petanjak to odbacuje. 

 

 

'Pomogla bih, ali ne mogu'

 

- Katastrofa i prestrašno je što se tim ženama dogodilo. Ja bih im dala otkaz da je stečaj provođen, ali on je zatvoren kad je i otvoren. Prethodno sam bila privremena stečajna upraviteljica bez ovlasti za otkaze, a niti sam imala popis radnika. Uprava je dala otkaze ostalim radnicima, a onima koji su na rodiljskom ili bolovanju očito nisu jer to brani zakon. Meni nisu dali popis onih koji su u toj situaciji. Ja im ne mogu dati otkaz jer više nisam stečajna upraviteljica. Zavod za mirovinsko osiguranje bi trebao pratiti podatke o likvidaciji tvrtki – kaže nam Petanjak.

 

Napominje kako bi ovim ženama željela pomoći, ali jednostavno ne može.No Zavod za mirovinsko nema nikakvu zakonsku obvezu pratiti je li neka tvrtka likvidirana. Oni postupaju po prijavi. Zavod za zdravstveno osiguranje nam je potvrdio da će od obje tražiti povrat rodiljskih naknada i plaćanje zdravstvenih usluga. I oni se pozivaju na zakon.

 

- Osigurana osoba treba prijaviti HZZO-u prestanak radnog odnosa. Onda mogu ostvariti prava kao nezaposlene osobe. U slučaju da HZZO utvrdi da su neopravdano isplaćivana sredstva osiguranoj osobi, tad ta osoba mora vratiti sredstva, ne poslodavac - odgovorili su nam iz HZZO-a.

 

 

Sever šokiran slučajem

 

Dakle, za HZZO su odgovorne Sanja i Dajana što su primale naknadu od lipnja, kad je tvrtka likvidirana! Premda su one i dalje prijavljene kao zaposlene i nisu same sebi mogle raskinuti ugovor.

 

Pitali smo i Trgovački sud u Zagrebu tko je pogriješio i kako je moguće da se ovo dogodi u stečaju, no oni su hladno i kratko odgovorili da to ne mogu komentirati jer su zakonom propisane ovlasti stečajnog upravitelja, a radnici svoja prava mogu štititi ili u stečaju ili u posebnom upravnom ili radnopravnom postupku. Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, u karijeri se nagledao svakakvih slučajeva, ali je ostao šokiran onim što se dogodilo Sanji i Dajani.

 

 

'Žrtve birokratske petlje'

 

Budući da se u Hrvatskoj mnogo stečajeva otvorilo i zatvorilo u jednom danu, Sever se pita koliko još ima takvih slučajeva u kojima su radnici oštećeni, a koji nisu dospjeli u medije. Uvjeren je da postoji sistemska pogreška koju nitko nije ispravio. - Te zaposlenice su žrtve nevjerojatne birokratske petlje. Ali ne možemo kao društvo dopustiti da se svi pravdaju, a stradaju oni najnemoćniji i da oni plate za pogreške koje su očito u sustavu. Takve stvari se ne smiju događati u uređenom društvu – kaže nam Sever.

 

- Nama je zakon vezao ruke. Ništa nismo mogli. No sad im nudim pomoć - rekao je bivši direktor Algoritma Neven Antičević.

 

 

 

ADMINISTRATIVNI KAOS


Dok se jedna od radnica Algoritma liječila od raka, tvrtka je propala, a sad joj država želi naplatiti liječenje jer 'nema zdravstveno'

AUTOR: Kristina Turčin 

 

(JUTARNJI LIST) Četvero zaposlenika propalog Algoritma - dvije majke, kojima je ovih dana završio roditeljski dopust, te dvoje kolega na dugotrajnom bolovanju zbog operacije kralježnice i dijagnoze karcinoma debelog crijeva - mogli bi ovih dana primiti zahtjeve HZZO-a da vrate sve isplaćene rodiljne naknade te podmire sve troškove zdravstvenih usluga koje su koristili od lipnja do danas jer je država sad ustanovila da oni uopće nemaju - osnovno zdravstveno osiguranje!


Naime, pred gašenjem tvrtke, kako su bili na bolovanju ili porodiljnom dopustu, nisu mogli dobiti otkaz. Stečaj tvrtke je otvoren 6. lipnja i zatvoren istoga dana. Sukladno zakonu, kaže stečajna upraviteljica Iva Petanjak, brisanjem tvrtke iz registra automatski stupa na snagu otkaz svim zaposlenicima, čak i onima na bolovanju ili porodiljnom.

 


Bez obavijesti

 

Međutim, zakon ne propisuje tko bi zaposlenike o tome trebao obavijestiti - pa ih nije obavijestio nitko. Da su dobili rješenje o otkazu, davno bi regulirali svoj status na burzi i imali zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe te bi mogli normalno koristiti zdravstvene usluge. No, oni nisu ni znali da su dobili otkaz.


Nisu oni jedini bili neobaviješteni: državne institucije očigledno nisu umrežene te su zaposlenici ugasle tvrtke i dalje vođeni kao - njezini zaposlenici. Uredno su iz mjeseca u mjesec dostavljali doznake, koje je HZZO uredno prihvaćao, a jedna je zaposlenica od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 30. listopada ove godine - dakle, prije manje od tjedan dana - dobila urednu potvrdu da je zaposlenica Algoritma MK i da joj normalno teče staž!

 


Svi začuđeni

 

Međutim, u stvarnosti, za njih nitko nije uplaćivao zdravstveno osiguranje - ni tvrtka u kojoj su navodno zaposleni, jer više ne postoji, ni država koja podmiruje osiguranje nezaposlenima, jer oni nisu nezaposleni: da bi stekli taj status, moraju imati otkaz ugovora o radu. A kako nemaju zdravstveno osiguranje, dužni su vratiti sva “neopravdano dobivena sredstva” te nadoknaditi troškove svih zdravstvenih usluga.


- To su deseci tisuća kuna... Prije tri tjedna bila sam na trećoj teškoj operaciji i umjesto da se sada, nakon godina rada i uplaćivanja zdravstvenog, koncentriram na oporavak, ja se moram nositi s ovakvom prijetnjom, a da pritom ni u čemu nisam pogriješila - kaže rezignirano Danica Roić (48) iz Đakova, koja se bori s dijagnozom karcinoma debelog crijeva.
Što se zapravo događa, sasvim je slučajno otkrila zaposlenica Sanja Boban Sotski (39) iz Zagreba, kojoj je 13. listopada završila godina dana dopusta nakon rođenja djeteta. Nakon završetka dopusta, počela se raspitivati o svojem statusu.


- Nakon što je u šestom mjesecu otvoren stečaj tvrtke, cijelo vrijeme sam očekivala rješenje o otkazu. Međutim, ono nije stizalo, pa sam krenula vidjeti što je sad sa mnom. U HZMO-u su bili začuđeni te su mi rekli da se i dalje vodim kao zaposlenica Algoritma te da predam zahtjev za utvrđivanje staža kako bi vidjeli u kojem sam statusu - kaže Boban Sotski. Također su je uputili da se javi u HZZO.

 


Bez otpremnine

 

- Primila me ljubazna, mlađa pravna savjetnica koja nije znala što učiniti. Konzultirala se s nekoliko kolega i objasnila mi da je tvrtka 6. lipnja brisana iz sudskog registra te da ja zapravo nisam ni zaposlena ni nezaposlena, da nemam zdravstveno osiguranje ni po kojoj osnovi i da stoga trebam vratiti sve porodiljne naknade koje sam primila od lipnja te platiti troškove svih liječnika koje sam koristila - priča Boban Sotski.


- Krenula sam na Burzu, ali nisam mogla dobiti status nezaposlene osobe jer nemam papir o otkazu. Nemam pravo tražiti otpremninu od Agencije za osiguranje radničkih tražbina, jer sam propustila rok za zahtjev. Krenula sam na Trgovački sud, tražiti objašnjenje, ali su mi rekli da moram pokrenuti upravni spor. S kim? - pita se. Zvala je i stečajnu upraviteljicu i bivšeg direktora, ali joj oni više nisu mogli napisati otkaz.


Nakon šetanja od vrata do vrata te potpune šutnje administracije - na njezine dopise Ministarstvu demografije, Ministarstvu rada i drugima nije dobivala nikakve ili potpuno nesuvisle odgovore - shvatila je da joj ne preostaje ništa drugo nego izaći u javnost. Obratila se prvo novinarima 24 sata, koji su jučer objavili priču.


Saznala je da nije sama - tu je i kolegica na porodiljnom iz Bilja, kao i kolega koji je u rujnu ove godine ponovno operirao kralježnicu.


- I dalje sam na bolovanju, i dalje nosim doznake i dobivam potvrde da sam i dalje prijavljen i osiguran preko tvrtke koja ne postoji. Nevjerojatno - kaže zaposlenik propalog Algoritma Dario Marušić iz Orešja. Platiti operaciju i sve preglede, kaže, nema otkud. Što će biti dalje - ne zna.


Kad mu završi rehabilitacija, kaže, treba papir o prekidu radnog odnosa, koji mu nema tko dati...

 


Prebacivanje krivnje

 

- Ovo što se događa ovim ljudima je jednostavno prestrašno. Ja nisam imala ovlaštenja da im dam otkaz. Stečaj je otvoren i zatvoren u istom danu i brisanjem tvrtke iz sudskog registra, sukladno Zakonu o radu, njihov ugovor o radu automatski prestaje. No, nitko im nije dužan, po zakonu, to reći. Po mojem sudu, to bi trebao učiniti HZMO, koji bi trebao pratiti oglasne ploče i vidjeti koje su tvrtke brisane iz registra te o tome obavijestiti zaposlenike - kaže stečajna upraviteljica Petanjak.


U HZMO-u pak tvrde suprotno. Ističu kako je Algoritam MK 6. lipnja ove godine brisan iz sudskog registra te da je, sukladno Stečajnom zakonu, stečajni upravitelj obvezan HZMO-u dostaviti prijave o prestanku osiguranja za svakog radnika trgovačkog društva u stečaju kojem je otkazan ugovor o radu. Istim je zakonom, tvrde, propisano da, nakon otvaranja stečajnog postupka, stečajni upravitelj i radnik mogu otkazati ugovor o radu bez obzira na zakonske zaštite, dakle čak i ako je radnik na bolovanju ili porodiljnom.


- Kako stečajni upravitelj nije otkazao ugovor o radu sklopljen s poslodavcem te nisu uspostavljene propisane prijave o prestanku mirovinskog osiguranja, osiguranice mogu nadležnoj područnoj službi podnijeti zahtjev za utvrđivanje prestanka svojstva osiguranika - poručuju u HZMO-u. Što u slučajevima kad se stečaj otvori i zatvori isti dan, nisu napisali.


Kad bi sad i dobili otkaz ugovora o radu, zaposlenici, sukladno zakonskim odredbama, ne bi postigli puno: premašili su sve rokove za prijavu na burzu i stjecanje zdravstvenog osiguranja kao nezaposlene osobe. Drugim riječima, oni mogu sada postati nezaposlene osobe, od dana kad dobiju otkaz, ali da bi ponovno stekli osnovno zdravstveno osiguranje, morali bi podmiriti sve dugove za liječenje nastale od 6. lipnja.

 


Sindikat: Dobili smo čvrsto obećanje da neće platiti ništa

 

- Bio sam u intenzivnoj komunikaciji s ministricom demografije Nadom Murganić, ministrom rada Markom Pavićem i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i svi jednoglasno poručuju ovim ljudima da ne brinu i da će naći hitno rješenje za njih na način da ni na koji način ne budu oštećeni. U kontaktu su i s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, koji kreće u pripremu izmjena propisa da se u budućnosti ne ponovi nešto slično.


Kako će konkretno riješiti situaciju, ne znaju ni oni sami, ali su suglasni da ljudi i njihove sudbine moraju biti ispred svega i da sigurno neće ništa vraćati, neovisno o zakonskim paragrafima - kaže Krešimir Sever, čelnik Nezavisnog hrvatskog sindikata. U rješavanju konkretnih problema ovih četvero ljudi, ističe, vjerojatno neće sve biti u skladu s postojećim zakonima, ali ministri, smatra, moraju preuzeti na sebe taj rizik i prerezati birokratsku petlju u koju su zaposlenici ugaslog Algoritma dovedeni.


- Imam čvrsto obećanje da nikome neće stići nikakvo rješenje o povratu novca HZZO-u i da nitko od njih neće vraćati nikakav novac za liječenje i roditeljski dopust, da mogu odahnuti - kaže Sever.