Koliko novčanica s likom Ivana Mažuranića vrijedi danas?

16.09.2012.

STO KUNA VIŠE NIJE STO KUNA

(RTL) Usporedili smo što smo za 100 kuna mogli kupiti prije pet godina, a što si danas ne možemo priuštiti.

Za kupovinu od 100 kuna danas se mora dobro birati jer u košaricu više ne može ući sve ono što je moglo prije pet godina. Red inflacije, poreza, krize, nižih plaća, mirovina učinilo je svoje.

Prije pet godina za 100 kuna dobili bi 2 kilograma i 25 deka juneće vratine, danas - kilogram i 98 deka. Znači, danas 100 kuna vrijedi 30 deka mesa manje - što znači da su nam porez i inflacija u pet godina iz tanjura odnijeli jedan pošteni ručak!

 

U međuvremenu se događa i konstantni pad industrijske proizvodnje, pad osobne potrošnje. Novčanici se sve rjeđe otvaraju. "Bez obzira što se možemo nekad zalijepiti vidjevši negdje akcijske cijene, u načelu je došlo do značajnog rasta cijena, pogotovo svakodnevnih artikala, košarica dobara siromašnija je nego prije", rekao je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

 

Preko 300.000 ljudi je bez posla. Inflacija je već u kolovozu dosegnula 4 posto, iako se to prognoziralo do kraja godine. Kako bi ublažila porezni udar, Vlada je snizila stopu nekih svakodnevnih proizvoda, poput ulja i dječje hrane s 23 na 10 posto. Negdje se to osjeti, a uglavnom ne za 13 posto koliko je trebalo biti.

 

"Primjerice, ulje koje je dobilo sniženu stopu PDV-a u prethodnom radoblju, njegova osnovna cijena je narasla, efekt za građane bio je manji nego da se PDV snizio na ranijoj cijeni", kaže Sever.

 

Razlika u vrijednosti 100 kuna prije i danas na gorivu se konkretno vidi. Ako ulijemo najprodavaniji benzin u automobil koji troši 7 litara na sto kilometara, 2009. mogli smo prijeći put od Zagreba do Opatije. 2010. bez goriva smo ostali malo iza Rijeke, lani smo stigli do riječkih naplatnih kućica, a danas tek kod Delnica.

 

Ako se pije kava i tu se vrijednost mijenja. Mnogi kafići s porastom PDV-a povisili su i cijenu kave, najčešće za 2 kune. Znači za 100 kuna proteklih godina dobili smo 14 kava, danas 100 kuna vrijedi 3 kave manje.

Autor: RTL