Krešimir Sever: 'Onog trenutka kada Sabor odredi datum referenduma, mi ćemo biti spremni za razgovor'

14.08.2019.

SINDIKALNI ULTIMATUM VLADI

Petra Mlačić

"Sada više nije vrijeme za razgovor, barem ne nakon što su skupili više od 700.000 potpisa"

(RTL.HR) Vođa Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za RTL Danas komentirao je nedostatak dijaloga između Vlade i sindikata koji se nastavlja i dalje.

 

No sada su sindikati ti koji smatraju da - nije vrijeme za razgovor. Tvrde, on se trebao dogoditi davno prije prikupljanja potpisa za referendum protiv radado 67. godine života.

 

"Nije da sindikati nisu za razgovor, nego smatraju da sada više nije vrijeme za razgovor, barem ne nakon što su skupili više od 700.000 potpisa. Osnovni preduvjet za obnovu dijaloga s ministrom jest da se napokon raspiše datum referenduma. Onoga trenutka kada Hrvatski sabor kaže kojega će datuma biti referendum, mi ćemo biti spremni za daljnje razgovore, iako ni to samo po sebi nije dovoljno jer smo izgubili povjerenje u vlast i socijalni dijalog zbog svega što su radili prije. I to ne samo ova vlada, negoi Milanovićeva, Oreškovićeva..", nabraja Sever i dodaje kako straha od gubitka kontakta s Vladom zbog odbijanja dijaloga, nema.

 

"Vlada je sebi već davno izabrala poslodavce kao sugovornike i nas poziva tek po potrebi. Ne bojimo se da ćemo biti isključeni, mi ćemo se znati nametnuti po potrebi. Vlada mora znatida nema vremena, uskoro su predsjednički izbori, slijedi nam i presjedanje Europskom unijomte bi Vladi prije svega trebala biti važna obnova dijaloga,a da bi to postigla, treba ispuniti neke preduvjete koje mi očekujemo", napominje.

 

Unatoč najavi resornih ministara o povećanju plaća u školstvu i državnoj upravi, sindikati tvrde da su plaće i dalje premale.

 

"Plaće su u cjelini u javnom sektoru premale, to nije pitanje samo zdravstva i obrazovanja. Nema zatvorskih čuvara, policajaca, nedostaje radne snage. Plaće treba podignuti svima ako se ne želi dalje poticati iseljavanje iz državnih sustava", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.