Ministarstvo nije moglo ispuniti obaveze prema Međunarodnoj organizaciji rada pa Vlada sada – osniva Povjerenstvo

05.09.2019.

Gabrijela Galić

(FAKTOGRAF) Kada ne znaš kako riješiti problem, osnuj povjerenstvo – a naročito ako problem ne znaš riješiti uoči predsjedanja Europskom unijom.

Hrvatska neredovito ispunjava svoje obaveze prema Međunarodnoj organizaciji rada (MOR), pa je na današnjoj sjednici Vlade osnovano Povjerenstvo Vlade za ispunjavanje obaveza prema MOR-u (točka 12.). Riječ je o međuresornom povjerenstvu kojeg će voditi ministar rada.

 

„Hrvatska nije redovito izvršavala svoje obveze provođenja postupaka podnošenja te u ovom trenutku ima dvadeset i četiri konvencije, preporuke i protokola koji nisu podneseni nadležnom tijelu, zbog čega je nužno stvoriti uvjete za učinkovito i žurno rješavanje postojećih zaostataka, kao i osigurati da se ubuduće postupak podnošenja pokreće redovno svake godine nakon održavanja Međunarodne konferencije rada“, navodi Vlada u obrazloženju odluke o osnivanju Povjerenstva.

 

 

Odbor za primjenu standarda MOR-a prozvao Hrvatsku

 

Da Hrvatska svoje obaveze prema Statutu MOR-a ne obavlja upozorava se i u zadnjem izvještaju Odbora za primjenu standarda MOR-a. On je izrazio zabrinutost zbog činjenice da određeni broj država članica MOR-a ne ispunjava svoje statutarne obaveze izražavajući pritom nadu da će te vlade poduzeti odgovarajuće korake kako bi ispunile obaveze. Od članica Europske unije (EU) samo su Hrvatska i Malta navedene u izvještaju. One su se našle u društvu, među ostalim, Konga, Azerbajdžana, Čilea, Gvineje, Libije, Pakistana…

 

Taj je izvještaj MOR-ova Odbora, možda, Vladu potaknuo da cijelu priču ubrza. No, tu je i drugi motiv – nadolazeće predsjedavanje EU-om. U obrazloženju odluke o osnivanju Povjerenstva, Vlada navodi da će Hrvatska tijekom svog „predsjedavanja EU preuzeti i obveze koordinacije država članica prema MOR-u“, pa će osnivanje Povjerenstva „ubrzati postupke podnošenja i redovno izvršavanje preuzetih međunarodnih obveza“ te će pokazati „i predanost Republike Hrvatske temeljnim vrijednostima MOR“.

 

 

Kad ne znaš riješiti problem, osnuj povjerenstvo

 

Pitanje je hoće li novoosnovano Povjerenstvo doista i napraviti pomake. Naime, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i do sada je bilo tijelo za vezu s MOR-om te je bilo zaduženo za koordinaciju i komunikaciju sa svim ostalim tijelima nadležnim za pojedine konvencije, protokole i preporuke, kao i za objedinjavanje izvještaja i njihovo slanje MOR-u. No, „dosadašnja neformalna suradnja s ostalim resorima nije polučila očekivan učinkovit i ažuran rad na pokretanju postupaka podnošenja, ali niti na izradi izvješća“, navodi Vlada.

 

Prema Statutu MOR-a, države članice te organizacije nisu obavezne potvrditi sve konvencije i protokole kao niti usvojiti sve preporuke koje se usvajaju na Međunarodnoj konferenciji rada, koja se održava svake godine u lipnju. Međutim, obaveza je svake države članice da usvojenu konvenciju, protokol ili preporuku podnese nadležnom zakonodavnom tijelu na znanje u roku od najviše godinu dana od održavanja Međunarodne konferencije rada. Taj se rok, iznimno, može produljiti do 18 mjeseci.