Nastavak pregovora Vlade i sindikata

04.07.2012.

(HRT) Pregovori Vlade i sindikata o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe nastavit će se, prema najavama, danas poslijepodne.

Očekuje se odgovor sindikata na Vladinu ponudu smanjivanja dodatka za radni staž s 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela 500 milijuna kuna. Vremenskim ograničenjem smanjivanja dodatka za radni staž Vlada je ublažila svoj prvotni prijedlog.

 

Vlada predlaže i ukidanje božićnice u ovoj godini, smanjivanje dnevnice sa 170 na 150 kuna te izostanak jubilarnih nagrada i regresa iduće godine. Ostaje i kod prijedloga o stavljanju izvan snage sporazuma koji su sindikati sklopili s prethodnom vladom o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013. kao i o prosvjetnom dodatku od 1. srpnja ove godine.

 

Dio sindikata izjasnio se da ne pristaje na smanjivanje naknade za minuli rad smatrajući to zadiranjem u plaće, a dio ih smatra da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjivanja naknade za minuli rad učinila mali ustupak sindikatima.

 

Vladini pregovarači podsjećaju da je za plaće zaposlenih u javnim službama ove godine na raspolaganju 21,6 milijardi proračunskih kuna te da ne smiju probiti to ograničenje jer bi u pitanje moglo doći ispunjenje proračuna i kreditni rejting zemlje. Cilj Vlade je smanjiti izdatke za plaće u javnom sektoru u ovoj godini za dvije milijarde kuna.