Nezavisni hrvatski sindikati traže od vlade smanjenje PDV-a na hranu; Jakovina: Vlada razmišlja o tome

15.08.2012.

NHS UPUTIO PISMO PREMIJERU ZORANU MILANOVIĆU

U takvim životnim uvjetima građane čekaju nova poskupljenja hrane, a to će se poklopiti« i s početkom školske i akademske godine te početkom sezone grijanja uz poskupjele plin i struju. Tko će to izdržati?, piše predsjednik NHS-a Krešimir Sever

(Novilist.hr) Nezavisni hrvatski sidnikati traže od vlade smanjenje PDV-a na hranu, te napominju da je to pitanje preživljavanja, saznaje se na internet siteu NHS-a. U pismu upućenom premijeru Zoranu Milanoviću, Nezavisni hrvatski sindikati upozoravaju da će sušna godina u Hrvatskoj rezultirati smanjenim prinosima, povećanom potražnjom i porastom cijena hrane. Sindikalisti podsjećaju da i iz SAD-a stižu najave poskupljenja hrane.

 

»I dok za podizanje cijena brašna pa time i pekarskih proizvoda u Hrvatskoj za naredno razdoblje nitko ne može naći uvjerljivo opravdanje, neovisno o rastu cijena pšenice na svjetskom tržištu, jer je ovogodišnji urod pšenice u Hrvatskoj bio dobar i otkupljen je po ne previsokoj cijeni, dotle će urod kukuruza, ali i mnogih drugih kultura biti doista katastrofalan, uništen sušom pa će to uzrokovati i rast cijena. Kukuruz, kao temeljna stočna hrana uvijek utječe i na cijene mesa. Najave stižu kako će naravno i meso poskupjeti«, upozorava NHS u svom pismu.

 

Sindikalisti su ujedno poduprli zahtjeve hrvatskih seljaka za pomoć od strane Vlade RH, jer »već godinama trpe posljedice raznih nepogoda, od onih vremenskih preko poskupjelih kredita pa sve do nelojalne konkurencije uvezene hrane«. »Bez obzira na teško stanje proračunske blagajne hrvatskim je seljacima hitno potrebna državna pomoć«, smatra NHS.

 

Nezavisni hravtski sindikati naglašavaju da će očekivana poskupljenja hrane, na koju hrvatskim građanima mjesečno ode 30-40% ukupnog mjesečnog troška (a u Europi i SAD-u je to prosječno 11-13%) izazvati drastičan udar na kućne proračune. »Ne trebamo Vas ni podsjećati kako se pokrivenost minimalne potrošačke košarice prosječnom plaćom kreće na oko 78% i kako najveći udjel u trošku košarice ima trošak hrane, oko 40%. Realna je pak košarica realnim prihodima pokrivena još i manje i tu je pokrivenost svega 73-75%«, upozorava NHS.

 

Građani već štede na svemu

 

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever podsjeća da je vlada povećanjem PDV-a izazvala poskupljenje svega, te da su novi udar poskupljenja građani osjetili s poskupljenjem plina i struje. U uvjetima visoke nezaposlenosti, niskih prihoda i skupih kredita građani štede na svim mogućim rashodima kako bi preživjeli (i naravno sve manje troše), piše Sever u pismu upućenom premijeru.

 

»Građani štede na održavanju kuća i stanova, obnovi kućanskih aparata, namještaja, odjeći i obući, higijenskim potrepštinama, a kako bi mogli barem donekle pokriti i porasle fiksne troškove energenata, režija i kredita, sve više štede na hrani. A hrana im i dalje predstavlja najveći dio mjesečnoga troška. No, i uz svu tu štednju i drastična odricanja sve je veći broj građana u nemogućnosti podmirivati svoje redovne obveze pa je to rezultat i rasta broja građana čija su primanja i imovina pod ovrhom. U takvim životnim uvjetima građane čekaju nova poskupljenja hrane, a to će se »poklopiti« i s početkom školske i akademske godine te početkom sezone grijanja uz poskupjele plin i struju. Tko će to izdržati?«, piše predsjednik NHS-a.

 

Sever napominje da građani trebaju pomoć. »Udar je ova vlada i sama već ranije proizvela povećanjem PDV-a i poskupljenjem struje i plina. Želimo Vas podsjetiti kako su predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i Nezavisnih hrvatskih sindikata još početkom svibnja ove godine zatražili hitno smanjenje PDV-a na hranu po uzoru na mnoge zemlje koje su to učinile već prije puno vremena. No, tad od Vlade RH nismo dobili baš nikakav odgovor. Po svom je običaju ignorirala i zahtjev i dijalog. Sada zahtjev za snižavanjem PDV-a na hranu ponovno upućujemo«, poručuje Sever te napominje da to nije pitanje smanjenja troškova nego preživljavanja.

 

Neka narod bude manje gladan

 

NHS podsjeća da je ovih dana objavljeno kako je vlada u prvih 7 mjeseci ove godine u odnosu na prošlu u proračun od PDV-a povećano prihodovala gotovo 2 milijarde kuna (9,3%) što je najvećim dijelom posljedica povećanja stope PDV-a.

 

»To su uplatili hrvatski građani. Od svojih su skromnih prihoda dodatno izdvojili gotovo 2 milijarde i za toliko umanjili mogućnosti svojeg kućnog proračuna«, napominju sindikalisti. »Povećani prihod po toj osnovi u državnu blagajnu i dalje dolazi, ali svi pokazatelji govore kako potrošnja pada. Ako ovu vladu već ne brine to što građani sve teže žive, jer im samo krca nove troškove na leđa, treba je ozbiljno brinuti pad potrošnje i industrijske proizvodnje. Pa ako građani već nemaju sredstava za mnoge druge troškove neka im smanjenje PDV-a na hranu i neke druge nužne mjere omoguće da budu manje gladni nego li su sada, a pogotovo nego li će biti od jeseni«, predlaže predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

 

Jakovina: vlada razmatra mogućnost smanjenja PDV-a na hranu

 

Zbog velike suše i vjerojatnog poskupljenja hrane ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je večeras da vlada analizira mogućnosti smanjivanja PDV-a na hranu te djelomičnog oslobađanja zakupnine na poljoprivredno zemljište.

»Radimo dobru analizu s nizom parametara koji uključuju i mogućnost smanjivanja dijela PDV-a na hranu«, kazao je ministar Jakovina za Dnevnik Nove TV. Najavio je i mogućnost podizanja carina na izvoz svih žitarica i kukuruza.

»Išli bi sa zaštitnim modelom podizanja carina, a to je trenutno na usporedbi s Europskom komisijom. Na taj ćemo način izbjeći mogućnost da ostanemo bez žitarica kada njihova cijena na europskim i svjetskim burzama bude relativno visoka«, kazao je.

Ministar poljoprivrede je za središnji Dnevnik HTV-a ponovio da vlada u proračunu nema interventnih sredstava za elementarnu nepogodu, ali i istaknuo kako vlada razrađuje niz mjera po kojima će poljoprivrednicima pomoći prevladati teško stanje.

Jedna od tih mjera je i analiza djelomičnog oslobađanja od zakupnine za poljoprivredno zemljište za proizvođače koji u zakupu ili koncesiji imaju poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske, rekao je Jakovina.