Ove godine bez božićnice, sporan dodatak na staž

05.07.2012.

(HRT) Zaposleni u javnoj službi ove godine neće dobiti božićnice, a od sljedeće ni regres ni jubilarne nagrade. Smanjit će se i dnevnice sa 170 na 150 kuna. Dogovoreno je to nakon četvrtog, ali ne i posljednjeg, krugapregovora između Vlade i sindikata. U petak će se, naime, opet naći za pregovaračkim stolom. Sporna je točka vezana uz minuli rad.

Smanjenjem dodatka za radni staž s 0,5 na 0,3% po godini staža do kraja ove godinedržava bi uštedjela 500 milijuna kuna.No sindikati setog dodatka ne žele odreći.Vlada im je stogaponudila da se umjesto toga odreknu naknade za prijevoz.

 

Ako je sindikatu taj prijedlog neprihvatljiv, uštede onda treba napraviti u nekom drugom dijelu materijalnih prava, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, dodajući kako će u tom dijelu nastaviti razgovori o prijevozu, naknadi za bolovanje i svim drugim materijalnim pravima. Vlada ostaje pri svom stajalištu da treba smanjiti postotak za godinu radnog staža s 0,5 na 0,3 posto, ali ostavlja mogućnost da se u petak dogovorimo o nekim drugim materijalnim pravima, kazao je.

 

Složili smo se da ćemo dati božićnicu, regres, jubilarnu nagradu i dnevnicu, izjavila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, ističući da se strogo drže stajališta da se plaće ne smiju dirati i da smanjenje koeficijenta od 0,5 posto po godini staža ne dolazi u obzir. Vlada je napravila time out i izašla s novim prijedlogom - prijevozom. To je dodatak koji državu dođe milijardu kuna godišnje, no radnici će na to teško pristati, kazala je Avberšek, dodajući kako najjeftiniji radnički prijevoz stoji 360 kuna mjesečno. Uzmimo najnižu plaću pa vidimo koliko je to, da su naše plaće veće, lako bismo prešli preko toga, ovako je to veliko opterećenje na osobni dohodak, rekla je.

 

Avberšek kaže kako ih je Vladin prijedlog o prijevozu začudio jer je to velika stavka, ali i bolna. No dodala je kako će se potruditi vidjeti što se u vezi s tim može promijeniti kako bi se uveo red, da ga stvarno koriste radnici kojima to treba. To je stavka koje se ne možemo odreći, to je veliko materijalno davanje, ali smo spremni razgovarati i pokušati naći uštedu da bismo zamijenili 0,5 posto, odnosno da Vlada ne bi poduzela krajnju mjeru - otkazivanje kolektivnih ugovora, kazala je Avberšek.

 

Mrsić je rekao i kako bi se započelo srevizijom sporazuma koji je dio TKU o isplati plaća u javnim službamateje predloženo da se s isplatom prosvjetnog dodatka koja je trebala početi 1. srpnja počne 1. siječnja 2013. Izvijestio je i da je danas formiran pregovarački odbor za državne službenike i namještenike s kojima će pregovori početi idući tjedan jer njihov TKU istječe 31. srpnja ove godine.

 

 

Ribić opovrgava: sindikati se nisu odrekli božićnice, regresa i jubilarnih nagrada

 

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata opovrgnuli su da je postignut dogovor da neće biti isplaćene božićnice, regresi i jubilarne nagrade.

 

Nečuvena je manipulacija koju je napravila Vlada uz pomoć Spomenke Avberšek. Sindikati se na današnjim pregovorima nisu odrekli božićnice, regresa, jubilarne nagrade kako su to izvijestili Mrsić iAvberšek, stoji u priopćenju koje su potpisali predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), njegov zamjenik Branimir Mihalinec (Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske), Zvonko Laktašić (Sindikata hrvatskih učitelja) i Anica Prašnjak (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara)..