Potpora štrajku

29.11.2012.

NHS - Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas Sindikatu zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pismo potpore sljedećeg sadržaja:
Poštovani kolegice i kolege,
u svoje osobno ime i u ime sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate upućujem Vam izraze naše potpore Vašoj pravednoj borbi i nastojanjima za očuvanje plaća i materijalnog položaja članova sindikata, ali i svih zaposlenih u sustavu obrazovanja.
Ukoliko Republika Hrvatska uistinu svoju konkurentnost želi graditi na obrazovanim i obučenim radnicima, odnosno imati tržište rada na kojem će radnici raditi na poslovima koji stvaraju višu i visoku dodanu vrijednost, a ne biti pomoćna, jeftina radna snaga europskog i svjetskog tržišta rada, onda mora prepoznavati i vrednovati društveno koristan rad onih koji tim znanjima podučavaju i koji ih prenose.

Ako je obrazovanje jedan od nosećih stupova hrvatskoga društva, onda onima koji u njemu rade, plaćom i ostalim pravima pripada primjereno mjesto i na tome se ne smije štedjeti. Danas se Vi ne borite samo za pravičnu plaću, već branite i dostojanstvo profesije. Nadamo se kako će to ipak prepoznati i cijeniti Vlada RH kao Vaš poslodavac, koja to svojim dosadašnjim postupcima i najavljenim namjerama niti je činila niti čini, a da će Vas u tome poduprijeti i cijela hrvatska javnost. Smatramo krajnje neprimjerenom poruku Vašeg resornog ministra upućenu roditeljima, djeci i hrvatskoj javnosti, vezano uz današnje školske aktivnosti, u danu u kojem Vaš i drugi obrazovni sindikati provodite opravdani štrajk za pravičan kolektivni ugovor. Neprimjeren je ministrov pokušaj okretanja roditelja i djece, okretanja javnosti protiv onih koji obrazuju djecu i mlade u Hrvatskoj i pripremaju ih ne samo za tržište rada, nego i za život, a sve samo zbog toga što se ti učitelji, nastavnici, profesori pokušavaju legalnom i legitimnom borbom izboriti za svoja materijalna prava i društveni status.

 

Želimo Vam uspješan štrajk i ispunjenje Vaših zahtjeva, a ministra pitamo kad bi to po njemu bilo primjereno vrijeme za Vaš štrajk, ako ne u vremenu kad pregovarate za svoj kolektivni ugovor i zaštitu prava i digniteta zaposlenih u prosvjeti. Pogotovo kad Vas je ova Vlada svojim ponašanjem prema Vama, kao i prema drugim korisnicima Državnog proračuna, dovela pred gotov čin, početkom godine pri izradi proračuna za 2012. godinu, a sada krajem godine, pri izradi proračuna za 2013. godinu, a bez ikakvih prethodnih konzultacija sa Vama. To sigurno nije socijalni dijalog primjeren zemlji koja će za sedam mjeseci postati punopravnom članicom EU.

 

Molimo Vas da izraze ove naše potpore prenesete i svim drugim sindikatima koji zajedno sa Vama organiziraju današnji štrajk.

 

S poštovanjem

 

Predsjednik

Krešimir Sever