Predsjednik Josipović primio čelnike pet sindikalnih središnjica

18.12.2012.

(Ured Predsjednika RH) Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je čelnike pet sindikalnih središnjica:predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa,predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novoselaipredsjednika Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damira Jakuša.

 

Sindikalni čelnici upoznali su predsjednika Josipovića sa svojim stajalištima o Zakonu o reprezentativnosti i o Zakonu o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama. Zamolili su da inicira javnu raspravu u svrhu očuvanja instituta kolektivnog pregovaranja te razmotri mogućnost podnošenja zahtjeva o ispitivanju ustavnosti navedenog Zakona.

Sudionici razgovora istaknuli su važnost očuvanja socijalnog dijaloga i zaštite prava zaposlenih u uvjetima gospodarske krize. Suglasili su se o potrebi dijaloga među socijalnim partnerima, ali i raspravi u najširoj javnosti o razvoju sustava radnih odnosa, promjenama zakonodavstva i važnosti kolektivnog pregovaranja.