Predsjednik Josipović primio čelnike sindikalnih središnjica

27.03.2013.

(www.predsjednik.hr) Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je čelnike sindikalnih središnjica: Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, Mladena Novosela, predsjednika Saveza samostalnih sindikata, Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata, Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnog hrvatskog sindikata te Damira Jakuša, predsjednika Udruge radničkih sindikata.

Čelnici hrvatskih sindikalnih središnjica upoznali su Predsjednika Republike sa svojim viđenjem gospodarske i društvene krize te socijalnog položaja njihova članstva. Istaknuli su kako su svjesni teške ekonomske situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, i da smatraju kako se izlazak iz krize ne može postići samo smanjivanjem plaća i prava radnika. Zalažu se za provođenje nužnih reformi u gospodarstvu i javnom sektoru.

Sindikalni čelnici su osobito naglasili važnost dijaloga socijalnih partnera u rješavanju nagomilanih gospodarskih problema te u zaštiti socijalnih prava. Izrazili su nezadovoljstvo postojećom razinom socijalnog partnerstva i dijaloga među socijalnim partnerima. Informirali su predsjednika Josipovića i o namjeri da 1. svibnja organiziraju prosvjed na kojemu bi njihovo članstvo i građani iskazali nezadovoljstvo postojećim stanjem u društvu.

Razgovaralo se i o prijedlogu gospodarskih mjera za ublažavanje dužničke krize građana koje je predsjednik Josipović predstavio prošle subote. Sindikalni čelnici smatraju da mjere mogu pomoći onim građanima čija je egzistencija najviše ugrožena zbog krize.

Sindikalni čelnici i Predsjednik Republike zalažu se za obnovu socijalnog dijaloga i socijalnog partnerstva te će dati potrebne inicijative kako bi se to postiglo.