Prigodna uskrsna potrošačka košarica

22.03.2013.

NHS - Uskrs je blagdan koji se tradicionalno provodi kod kuće, u krugu obitelji. Tek oni imućniji, koji često više vjeruju u novac, nego li u Boga, koriste to vrijeme za putovanja i provode. Kad je riječ o blagdanskom stolu, onda ga pratimo od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka. I u ovim kriznim vremenima, bez obzira na smanjenu kupovnu moć, građani žele imati nešto bogatiji stol, od onog uobičajenog tijekom godine. Uz to, želi se, koliko je god više moguće, očuvati i obiteljska tradicija slavljenja Uskrsa vezano uz zajedničko blagovanje i sadržaj blagdanskog stola.

 

Kako je pokrivenost prosječnim primanjem one realne potrošačke košarice u obitelji tek malo veća od 70%, dok je ona minimalna prosječnom plaćom pokrivena sa oko 76%, logično je kako se prosječna hrvatska obiteljmnogo toga odriče, prenamjenjuje raspoloživa sredstva već za pokriće redovnih mjesečnih troškova, a kako taj problem pokrivanja dodatno snažno dolazi do izražaja pri svakom izvanrednom trošku, pa tako, primjerice, pri obilježavanju Božića, Nove godine, Uskrsa i slično. Obzirom na sada poskupjelo zaduživanje kojim se ranije lakše „doskakalo krpanju rupa“ u obiteljskom proračunu i podmirenjima dodatnih predviđenih i nepredviđenih troškova, obitelji se zadužuju puno opreznije, ciljanije, a za prigodne blagdanske potrošnje počnu se pripremati ranije, štedeći na nekim drugim troškovima, dok god imaju od čega prenamijeniti, na čemu štedjeti i od čega se odricati.

 

Ove će godine skromnija košarica koja pokriva blagdanski stol četveročlane obitelji kroz 4 dana, od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka iznositi oko 540,00 kuna, dok je prošlogodišnja iznosila oko 500,00 kuna. Naravno kako se i ta košarica može dodatno poskromniti „izbacivanjem“ nekih artikala. Neki, na žalost, neće imati na čemu štedjeti ni ranije, kako bi „potpomogli“ pokrivanje troška stola Uskrsnih blagdana, jer su se već toliko toga odrekli da im ništa više za odricanje nije ni preostalo, pa onda niti na sadržaju blagdanskoga stola kojeg neće imati. Njima se doista uskrsni blagdanski stol neće razlikovati od onoga svih drugih dana njihove neimaštine u godini, a takvih je sve više, uz zabrinjavajuće visoki i svakoga dana rastući broj onih kojima prijeti „potonuće“ u takvo stanje.

 

No, za one kojima mogućnosti dopuštaju nešto više, koji žele biti još više u tradiciji „od ranije“ kao i tradiciji svoga kraja, pa će tu pridodati bakalar ili neku drugu skuplju ribu, janjetinu ili gusku, šunku i bogatije priloge, slastice te nešto više pića i voća, uskrsna košarica se „penje“ na  iznad 1.400,00 kuna, dok je ona srednja malo skuplja od 1.000,00 kuna.

 

U ovu blagdansku košaricu nije uračunata kupnja darova, koji su za Uskrs tradicionalno skromniji, nego li za Božić i Novu godinu. Nisu, naravno, uračunata niti prigodna uskrsna putovanja, jer si ih „obični“ hrvatski puk ne može ni priuštiti, osim ako putuje rodbini, prijateljima ili ima vlastitu vikendicu iz „boljih“ vremena. A i tradicija nas usmjerava ovaj blagdan provesti u krugu obitelji, u vlastitom domu.

 

Zagreb, 22. ožujka 2013.

 

 

Predsjednik

Krešimir Sever