Radnici Gredelja prosvjeduju: Stečaj žele samo Čačić, Linić...

20.09.2012.

VIŠE OD 1000 RADNIKA ZBOG STEČAJNOG POSTUPKA PROSVJEDOVALO NA MARKOVU TRGU

"Dolje Vlada", "Banda crvena", "Lopovi", "Izgradili smo tvornicu, Vlada i HŽ je ruše", orilo se iz povorke radnika

Piše: Lana Kovačević/VLM

(VEČERNJI LIST) Nakon što je na Trgovačkom sudu u Zagrebu prije manje od tjedan dana podnesen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Tvornicom željezničkih vozila Gredelj, više od 1000 radnika danas je zbog tog postupka prosvjedovalo na Markovu trgu.

"Dolje Vlada", "Banda crvena", "Lopovi", "Izgradili smo tvornicu, Vlada i HŽ je ruše", orilo se iz povorke radnika koji poručuju: "Ne tražimo milost od Vlade, tražimo priliku da završimo proizvodnju, da fakturiramo jer od dospjelih faktura živimo".

 

– Žele eliminirati Gredelj iz proizvodnje vlakova, zato im je očito puno jeftinije otići u Berlin pogledati vlakove nego doći u Gredelj i učiniti isto – rekao je Željko Starčević, predsjednik Sindikata radnika TŽV-a Gredelj.

 

Unatoč prosvjedu radnici nisu opstruirali rad nego poručuju: Gredelj trenutačno ima posla u vrijednosti od 150 milijuna kuna. Kako kažu radnici, dobavljači od Gredelja imaju 157 milijuna kuna potraživanja, a čak 35 milijuna kuna dobavljači su dužni Gredelju.

 

– Banke ne žele stečaj, vjerovnici ne žele stečaj, nitko ga ne želi osim Čačića, Linića, Milanovića, Bandića.

 

Iako su se okupili na Markovu trgu, od predstavnika vladajućih nitko se pred radnicima nije pojavio. Tek kasnije predstavnici četiriju sindikata u Gredelju dobili su potvrdu da će ih ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas primiti.