Radnicima nude otkup 50 posto potraživanja

29.03.2013.

LEGALNO, ALI »BALKANSKI« AMERIČKA KOMPANIJA NA INVENTIVAN NAČIN »ULAZI« U GREDELJ
S otkupom radničkih potraživanja, dugogodišnji partner postao bi jedan od vjerovnika u stečaju te bi tako mogao utjecati na tijek stečajnog postupka, a time i na neki način diktirati uvjete preuzimanja poduzeća

Gabrijela GALIĆ
(NOVI LIST) ZAGREB » Američka kompanija National Railway Equipment Company (NREC), dugogodišnji poslovni partner Tvornice željezničkih vozila Gredelj (TŽV Gredelj) u stečaju, počela je realizirati svoju namjeru ulaska u vlasničku strukturu tog poduzeća. Naime, čini se da je upravo NREC spreman od radnika TŽV Gredelj otkupiti 50 posto potraživanja, čime bi postao jedan od vjerovnika u stečaju, odnosno aktivni sudionik nastavka stečajnog postupka tog poduzeća.

Radnicima TŽV Gredelj prije dva dana, pred kraj radnog vremena, uručena su pisma namjere nepoznatog investitora, kojeg zastupa Odvjetnički ured Mesić, Potočnjak i Šušnjar. U pismima se navodi kako je njihov klijent spreman otkupiti 50 posto preostale priznate tražbine svakog pojedinog radnika. Naime, za svakog radnika TŽV Gredelj točno je naveden iznos prepolovljenih priznatih tražbina nakon isplate koju su primili od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca. Ponuda je dostavljena po principu »uzmi ili ostavi«, odnosno predloženi neto iznos 50 posto dugovanja radnicima nije podložan pregovorima. Istovremeno, neslužbeno se može čuti da je radnicima koji su dobili otkaz ponuđen otkup 80 posto priznatih potraživanja.

Da radnička potraživanja, odnosno 50 posto radničkih potraživanja, želi otkupiti NREC, neslužbeno nam je potvrđeno. Neizravno to potvrđuje i odgovor koji smo primili iz Ureda stečajnog upravitelja TŽV Gredelj.

– Potraživanja radnika sukladno ponudi koju su radnici zaprimili, spremna je otkupiti kompanija s kojom TŽV Gredelj surađuje dugi niz godina – odgovoreno nam je u Uredu stečajnog upravitelja koji je »upoznat i upućen u proces eventualnog otkupa«. No, sudeći prema odgovoru koji smo na upit primili, stečajni upravitelj radnicima neće sugerirati što da učine, niti će radnicima biti objašnjeno što se, zapravo, događa.

– Potraživanja radnika prema tvrtci isključivo su osobna i radnici moraju sami odlučiti žele li pod uvjetima koji su im ponuđeni prodati svoja priznata potraživanja – objašnjavaju iz TŽV Gredelj. No, naš upit o tome što će biti s radnicima koji odbiju ponudu da im se isplati 50 posto njihovih priznatih tražbina, ostao je bez odgovora.

Ukupna potraživanja 1.463 bivša i sadašnja radnika Gredelja, koji je u stečaju od listopada prošle godine, iznose oko 270 milijuna kuna ili gotovo trećinu ukupnih priznatih tražbina vjerovnika. No, dugogodišnji partner Gredelja ta potraživanja želi otkupiti za 135 milijuna kuna. S otkupom radničkih potraživanja, dugogodišnji partner postao bi jedan od vjerovnika u stečaju te bi tako, zapravo, mogao utjecati na tijek stečajnog postupka, a time i na neki način diktirati uvjete preuzimanja poduzeća za koje je iskazao interes. Upitan je način na koji se želi ući u vlasničku strukturu – nije nezakonit, ali je poprilično »balkanski«.

S obzirom da među radnicima Gredelja vlada strah i neizvjesnost, a sindikalni rad je u stečajnom postupku u poduzeću gotovo ugašen, pitanje je koliko će ih pristati na ponudu o kojoj se ne pregovara. To će se znati tijekom idućeg tjedna, za kada je planirano potpisivanje ugovora sa zainteresiranim radnicima. Cijeli postupak zbivat će se u poslovnoj zgradi TŽV Gredelja na Vukomerečkoj cesti, a radnici zainteresirani za sklapanje dogovora sa sobom trebaju ponijeti osobne dokumente i broj tekućeg računa.

 

 

Interes za Gredelj iskazalo nekoliko kompanija

 

Za kupnju Gredelja, koji je i u stečaju nastavio proizvodnju, interes je pokazalo nekoliko kompanija. Prije nekoliko tjedana trebalo se održati vijeće vjerovnika, na kojem se očekivao i razgovor o potencijalnim ulagačima u Gredelj, ali je sastanak odgođen bez objašnjenja. Interes za kupnju cijelog poduzeća iskazivala je kineska kompanija China National Corporation For Overseas Economic Cooperatio, američki Electro-Motive Diesel želio bi samo dio poduzeća, kao i američki NREC. No, NREC izgleda ima prednost pred ostalima jer s Gredeljom surađuje od 2004. godine, a ta je suradnja rezultirala isporukom lokomotiva u Aziju, Afriku i Južnu Ameriku.