Sever: Sve pratimo s oprezom i bez euforije. Nastavljamo s pripremama

20.09.2019.

ODGOVOR VLADI

Čuli smo poruku hrvatskih građana. To je ključna i glavna poruka, rekao je premijer na Vladi

AUTORI Romana Kovačević Barišić, Maša Ilotić Šuvalić

(VEČERNJI LIST) Premijer Andrej Plenković poručio je da Vlada prihvaća sve zahtjeve referendumske inicijative "67 je previše". Oni su danas organizirali konferenciju za medije.

 

Sindikati više ne inzistiraju na referendumu. Pričekat ćemišljenje Ustavnog suda i odluku Saborao sudbini zakonskih izmjena, a onda od svojih tijela tražiti da odluče hoće li se na referendumu inzistirati ili ne.

 

Ispoštuje li Vlada ono što je Plenković jučer rekao pa se radni vijek ne produlji do 67. osim za one koji to žele, sindikalni je cilj ispunjen. No demokratski princip nalaže poštivanje volje građana i održavanje referenduma, pa bi za razvoj demokratskih standarda bilo dobro da se održi, poručuju Vilim Ribić i Krešimir Sever.

 

"S obzirom na to da smo prikupili više od 700 tisuća važećih potpisa, to jerespektabilna brojka bez obzira na to što su nekibrisani iz evidencije. Kada smo predali potpise,očekivali smo da provjera brzo prođe. Dobili smo potvrdu da potpisa ima i za dva referenduma", kazao je Krešimir Sever te svima zahvalio.

 

"Mi smo cijelu ovu akciju radili zbog umirovljenika, radnika i mirovina", dodao je. "Inicijativa je u svemu djelovala autonomno", kazao je. Kaže da su se pripremali da idu u dva smjera nakon dovoljnogbroj potpisa te su se pripremali za razne oblike akcija.

 

"Došla je poruka od Vlade, mi to sve pratimo s dužnim oprezom i bez euforije. Ne treba skakati odradosti", rekao je.

 

"Na tragu toga mi ne možemo stati sa svojim pripremama, upravo zbog nepovjerenja. Nemamo prostora nizašto drugo", dodao je. "Nemamo pravo povući potpise koji su u Saboru", kazao je Sever.

 

"Ta je odluka donesena s aspekta Vlade koja brine o dobru jedne stranke. To je najmanje loša odluka. Ona je pod silnicama triju snažnih sila: diktati iz Bruxellesa, interes građanate unutarnja dinamika unutar vladajuće stranke i sada treba naći optimalno rješenje i Vlada je našla najmanje loše rješenje", kazao je Vilim Ribić.

 

"Mi smo oprezni. Ne mislimo da smo ostvarili uspjeh jer ono što možemo dobiti na mostu izgubili smo na ćupriji", rekao je. "Dajte da čekamo i vidimo kako će se stvari razvijati. Koliko smo samo imali lošeg iskustva s ovom Vladom...", kazao je.