Sindikalne središnjice: Nema sastanka dok Sabor ne raspiše referendum

14.08.2019.

NHS - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata odgovorili su ministru rada i mirovinskog sustava kako se neće odazvati na njegov poziv na sastanak sve dok Sabor ne donose odluku o raspisivanju referenduma inicijative ’67 je previše’.

Ministar rada i mirovinskog sustava pozvao je sindikate na sastanak 22. kolovoza radi “daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva”.

 

Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma temeljem inicijative 67 je previše, upitna je opredijeljenost Vlade za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske – navodi se u zajedničkom priopćenju sindikalnih središnjica.

 

Odnos između sindikata i vladajućih dodatno je zaoštren prošle godine, kada je Vlada oblikovala novu mirovinsku reformu bez savjetovanja sa sindikatima. Upravo iz tog razloga sindikalne su središnjice krenule s prikupljanjem potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu. Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, a Vladina protureferendumska kampanja za posljedicu je imala zahtjev sindikalnih središnjica za ostavkom, a potom i razrješenjem dužnosti sada već bivšeg ministra rada te raskidanje starog Sporazuma.

 

Iz svega je vidljivo kako se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz, ionako nefunkcionirajućeg socijalnog dijaloga, nije dogodilo preko noći pa se preko noći ne može ni obnoviti.