Sindikati: HŽ Cargo zakočen privremenom upravom, Vlada odgovorna za ‘kobne gubitke’

12.12.2017.

Autor: Lider

Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske apelirali su pismom na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da imenuju Upravu i Nadzorne odbore HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza na puni mandat od četiri godine.

 

Svoj zahtjev argumentiraju nužnošću sprječavanja dodatnog gubitka likvidnosti HŽ Carga s obzirom na to da se ‘još od Oreškovićeve vlade’ imenuje samo privremena uprava na šest mjeseci koja ne može donositi prijeko potrebne dugoročne odluke o poslovanju.

 

“Obzirom na prijeku potrebu žurnog donošenja dugoročnih odluka HŽ Carga, čije nedonošenje će u kratkom roku sasvim izvjesno dovesti do nelikvidnosti i novih gubitaka u poslovanju, ponovno Vas upozoravamo da neimenovanjem Uprave i NO s punim mandatom preuzimate punu odgovornost za rezultate poslovanja,” pišu sindikati navodeći kako su ih već nekoliko puta na to upozoravali, a posljednji put učinili su to 23. studenog.

 

Među odlukama koje direktor imenovan na šestomjesečni mandat ne može donijeti su nastavak i model restrukturiranja, produljenje postojećeg ili pregovaranje za novi Kolektivni ugovor te jačanje službe prodaje. Kao problem navode i nemogućnost izbora kvalitetnih suradnika budući da kandidati ne žele riskirati gubitak posla smjenom privremenog direktora.

 

U dvije godine, koliko traje ta ‘privremena uprava’ HŽ Cargo mogao je postati restrukturirana, konkurentna i stabilna tvrtka. No, propustom Vlade RH kao vlasnika, nije učinjeno ništa pa je HŽ Cargo nastavio gubiti tržišnu poziciju, navode sindikati i naglašavaju kako će daljnje odlaganje imenovanja Uprave i NO imati kobne posljedice za HŽ Cargo i njegova kćerinska društva.

 

“Vlada RH će preuzeti odgovornost za sudbinu više od 1600 radnika HŽ Carga i oko 700 radnika kćerinskih društava HŽ Carga, ali i za račun koji bi mogao doći na naplatu poreznim obveznicima,”poentiraju sindikati.