Sindikati o štetnom Zakonu o energiji: Bit će to udar kojeg nećemo moći izdržati

05.10.2012.

(Index.hr) "U POSTUPKU određivanja visine tarifnih stavki više ni na koji način ne sudjeluje Vlada RH, čime se formiranje cijene energenata prepustilo zakonima tržišta, a bez predviđanja mogućnosti utjecaja Vlade na formiranje cijena. Dosadašnje, još uvijek važeće rješenje, utvrđuje kako Vlada RH određuje visinu pojedinih tarifnih stavki u tarifnim sustavima. Vlada ovu promjenu opravdava usklađivanjem s EU", stoji u priopćenju Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) kojeg potpisuje Krešimir Sever, a koji su neugodno iznenađeni prijedlogom Zakona o energiji.

 

Liberalizacija završi obično kao deregulacija

 

NHS zakonsko rješenje smatra ne samo lošim nego i opasnim po hrvatske građane, jer prepuštenost zakonima tržišta u pogledu formiranja cijena energenata znači moguća stalna poskupljenja, budući energetski subjekti vrlo često svoje zahtjeve za odobrenjem poskupljenja opravdavaju nagomilanim gubicima, što je nedavno učinio i HEP-Toplinarstvo u Zagrebu.

 

"Ako se Vlada odrekla prava utjecati na cijenu energenata, tada je poslala jasnu poruku kako se odlučila za potpunu liberalizaciju, no iskustva nam kazuju kako svaka liberalizacija u konačnici završi kao deregulacija. A to je nešto što se ne smije dogoditi. Hrvatski građani, suočeni s gospodarskom krizom, visokom stopom nezaposlenosti, gubitkom radnih mjesta i izrazito niskom, zabrinjavajuće malom kupovnom moći očekuju od Vlade RH primjerenu zaštitu od čimbenika na čiji nastanak ne mogu utjecati, a koji itekako utječu na njih i njihov standard", smatra NHS dodajući kako je u Hrvatskoj jpostala gotovo mantra da se socijalna politika ne može voditi kroz cijene energenata i kako je kod nas cijena energije vrlo niska u odnosu na druge zemlje. Naravno pri tome se svjesno zaboravlja kako ni primanja hrvatskih građana nisu usklađena s europskima.

 

Neizdrživi udrar na građane

 

NHS na kraju poziva Vladu da još jednom promisli o predloženim izmjenama u pogledu ovlaštenika za određivanje visine tarifnih stavki u tarifnim sustavima, u smislu da zadrži barem neki oblik utjecaja na određivanje njihove visine kako bi se mogli ublažiti potpuno izvjesni novi i neizdrživi udari na građane, jer već i ovako nemaju dovoljno sredstava za pokriće rastućih mjesečnih troškova.