Školama nisu javili da isplate pune plaće

29.08.2012. Željko Jovanović

ZABUNA: UČITELJI OSTALI I BEZ 800 KUNA JER NIJE STIGLA MINISTROVA OBAVIJEST

Nije ministar zaboravio školama poslati uputu nego do njih nije stigla obavijest da mogu prekoračiti limit budžeta koji im je dodijelilo Ministarstvo

Piše:Velinka Knežević/VLM

(VEČERNJI LIST) Pogreška zbog koje je nekim učiteljima i nastavnicima isplaćena niža plaća za srpanj nije rezultat pogreške računovođa, u kojima je krivce našao ministar Željko Jovanović, nego neorganiziranog sustava, zaključuje se iz objašnjenja Željka Stipića, predsjednika sindikata Preporod.

 

Našao rješenje

 

Nije ministar zaboravio školama poslati uputu po kojoj će se učiteljima isplatiti plaće za vrijeme godišnjeg odmora nego do njih nije stigla obavijest da mogu prekoračiti limit budžeta koje im je dodijelilo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. Ministarstvo je, naime, školama odobrilo manje novca nego što je potrebno za isplatu prosjeka tri posljednje plaće, koliko iznosi naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora. Odobrili su novac po matematici u kojoj je učiteljima ukinut dodatak na plaću od tri, pet, sedam, odnosno devet posto, a koji počinje od 1. kolovoza, a ne 1. srpnja.

 

– Ministar je poslao dobar naputak o isplati naknade za plaću. No, nije poslao dovoljno novaca i škole nisu znale po kojem će izračunu isplatiti plaće. Nakon što smo to shvatili, tražio sam hitan sastanak s ministrom i odmah me primio. Razgovarali smo o tome i našao je rješenje problema. Obavijestio je ispostave FINA-e da školama koje to traže odobre prekoračenje limita. No, o tom potezu nije obavijestio škole i one nisu znale da mogu prekoračiti limit i isplatiti plaće s dodatkom – objasnio je Stipić. Smeta mu što Jovanović traži krivce u računovođama te što nije spomenuo da su imali sastanak.

 

– Da sam zločest, rekao bih da neodgovorni sindikalist spašava odgovornog ministra. Sve se moglo riješiti i u tišini – kazao je. Zbog greške su neki učitelji ostali i do 800 kuna manje. Riječ je o učiteljima kojima je su 2001. godine promjenom koeficijenata smanjena plaća te je uredbom iz 2003. tadašnji premijer Ivica Račan nepravdu pokušao ispraviti tako da učitelji dobiju tri, pet, sedam ili devet posto veće plaće, ovisno o godinama staža.

 

Istekao 1. srpnja

 

Uredba je bila na godinu dana, no nastavila se isplaćivati sve do sada.

 

– Dogovor je s ovom Vladom bio da važi do 1. kolovoza, dakle ulazi u plaću za srpanj. Prosvjetni dodatak koji znači povećanje plaće 2,3 posto godišnje je istekao 1. srpnja. Tim se dodatkom, koji je uveden 2006. na šest godina, nastojalo izjednačiti plaće zaposlenih u odgoju i obrazovanju s ostalima iz javnog sektora – kazao je Stipić. Jovanović je još u ponedjeljak obećao ispraviti pogrešku.