Sraz Vlade i javnih službi tek krajem ovog mjeseca

12.08.2012. Nakon nekoliko sastanaka Vlada nije uspjela postići dogovor sa svim sindikatima

VAŽNE ODLUKE OTKAZIVANJE TKU-A ZA JAVNE SLUŽBE I MIRENJE NA ČEKANJU

(GLAS SLAVONIJE) ZAGREB - Iako je Vlada još prošlog tjedna donijela zaključak kojim se najavljuje otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe (TKU) i resorno ministarstvo, Ministarstvo rada, zadužila za provođenje postupka mirenja sa sindikatima, te odluke još nisu konzumirane. Stvarno otkazivanje TKU-a za javne službe trebalo bi se zbiti nakon povratka i sindikata i predstavnika Vlade s godišnjih odmora, odnosno u posljednjih desetak dana kolovoza.

U najcrnjem scenariju moglo bi se dogoditi da javne službe, u kojima radi oko 180.000 radnika, ostanu bez TKU-a, što bi Vladi otvorilo prostor i da jednostranim odlukama uređuje plaće.

No, sindikati se nadaju da do toga neće doći, a iz redova četiriju sindikata koja su potpisala dodatak TKU-a odričući se dviju božićnica, regresa, dijelom jubilarnih nagrada i prijevoza, može se čuti da će zahtijevati da najkasnije do 1. rujna dobiju novi TKU. Četiri sindikata koja su odbila potpisati dodatak TKU-a prije no što o tome pitaju članstvo, teško da će pristati na takav scenarij.

Vlada je zaključke u kojima se ne navode nikakvi konkretni rokovi donijela i kako bi si dala prostora da prije pokretanja postupka mirenja sa sindikatima javnih službi donese sve provedbene akte Zakona o reprezentativnosti (ZORP). Naime, ako bude došla u situaciju da s javnim službama otvori nove pregovore oko TKU-a, formirat će se novi sindikalni pregovarački odbor na temelju ZORP-a.

To znači da Ministarstvo treba imati spremno i Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti, u kojem će na prijedlog Vlade, sindikata i poslodavaca biti predstavnici stručne javnosti. Vlada i poslodavci predložili su svoje predstavnike u tom tijelu, a sindikalne središnjice još se trebaju dogovoriti o svojim predstavnicima. Po svemu sudeći, prije 20. kolovoza to neće učiniti. Tek kada se formira to povjerenstvo, Vlada će vjerojatno i službeno otkazati TKU i pozvati sindikate na mirenje. Taj se postupak treba provesti u roku od pet dana od trenutka kada Gospodarsko-socijalno vijeće primi zahtjev za mirenje. Ne uspije li to mirenje, Vlada će pokrenuti pregovore za novi TKU.

Gabrijela GALIĆ
Referendum prije otkazivanja TKU-a

S obzirom na prilično maglovitu situaciju kada je riječ o TKU-u u javnim službama, ne bi iznenadilo i da do otkazivanja tog dokumenta ne dođe. Naime, sindikati obrazovne vertikale i strukovni sindikat medicinskih sestara referendum među članovima provest će s početkom školske godine. S obzirom na to da ona počinje 3. rujna ili 10. rujna, moglo bi se dogoditi i da se referendum dogodi prije fizičkog otkazivanja TKU-a. Pa ako članstvo potvrdi odricanja, ne bi bilo ni otkazivanja ugovora. Kako su u igri i TKU i ZORP, takvo što nije nemoguće.