Stotine riječkih HEP-ovaca tuži tvrtku zbog neisplate božićnica

30.12.2012. Vremena za razgovor je bilo, ali ne i volje, kažu u sindikatu

TRAŽE SVOJE: RADNICI I SINDIKATI ODBIJAJU SE POMIRITI S VLADINIM APELOM ZA SVEOPĆOM ŠTEDNJOM U JAVNIM PODUZEĆIMA

Novi list - RIJEKA »Stotine zaposlenika HEP-a iz Primorsko-goranske županije, članova Hrvatskog elektroenergetskog sindikata (HES), tužbom protiv poslodavca će zatražiti zaštitu svojih prava iz kolektivnog ugovora koja je uprava HEP-a jednostranom odlukom ukinula, najavio je član Središnjeg odbora i povjerenik HES-a Miroslav Matijević.

 

Tužba će biti podnesena zbog neisplate božićnice. Uprava HEP-a na čelu sa Zlatkom Koračevićevim odbija ju isplatiti, u skladu s Vladinim apelom javnim poduzećima, posebno gubitašima, da u ovoj godini ne isplaćuju božićnice svojim radnicima.

Stoga je samo HES-ov povjerenik Matijević na području PGŽ već prikupio više od četiri stotine punomoći radnika HEP-a za pokretanje tužbe protiv poslodavca.

– Stvar je u tome da do danas nitko iz uprave po tom pitanju nije kontaktirao naš sindikat. Uvijek smo spremni na pregovore, svjesni situacije u okruženju, kaže Matijević, upozoravajući da bi odluka o neisplati božićnica u konačnici HEP mogla znatno skuplje stajati nego da su isplaćene.

– Izgleda da se sve uprave HEP-a drže one da je ponavljanje majka mudrosti pa zaboravljaju greške svojih prethodnika koje su tvrtku stajale milijune kuna sudskih, odvjetničkih i drugih troškova.

Pa ako sad pogledamo da u HEP-u radi oko 15 tisuća ljudi, pomnožimo taj broj s iznosom božićnice od 1.750 kuna i svemu dodamo sudske troškove, odvjetnike i kamatu, lako je izračunati da će ova odluka uprave opet skupo stajati HEP, ističe Matijević.

Na pitanje o moralnosti inzistiranja na isplati božićnica u godini u kojoj je HEP samo u prvih šest mjeseci ostvario gubitak od preko 300 milijuna kuna, kao i solidarnosti s drugim radnicima koji božićnice nisu primili, Matijević odgovara kako je najavljena tužba pitanje zaštite radnika pred samovoljom poslodavca.

– Ponašanje uprave i njenog predsjednika Koračevića je demonstracija sile i ako ovo prešutno prihvatimo, uslijedit će nove slične odluke. Vremena za razgovor smo imali dovoljno, ali oni nisu htjeli razgovarati. Sve se moglo dogovoriti, valjda bi bilo i ljudski, a i prema zakonu da uprava sa sindikatima oko ovih pitanja barem pokuša sjesti za stol i naći zajedničko rješenje, zaključuje Matijević.

 

 

Ne prihvaćaju pola iznosa

 

Potpisi na punomoći radnika HEP-a prikupljaju se i u drugim hrvatskim županijama, a osim HES-a, sindikalnu pomoć radnicima u podizanju tužbe zbog neisplate božićnica već je najavilo i vodstvo strukovnog sindikata radnika HEP-a TEHNOS. Neslužbeno saznajemo kako uprava HEP-a ovih dana radnicima namjerava isplatiti iznos u visini polovice božićnice određene kolektivnim ugovorom, ali ne kao božićnicu već pod nekom drugom stavkom. U riječkom HES-u na to poručuju jedino kako nemaju namjeru odustati od tužbe.

M. GLAVAN