Šumari: Ne mogu i otkazi, i manja prava!

01.09.2012. Uprava Hrvatskih šuma zatražila je razgovor sa sindikatima

VLADA KREĆE U IZMJENE KOLEKTIVNIH UGOVORA

(GLAS SLAVONIJE) ZAGREB - Nakon godišnjih odmora uprave poduzeća u većinskom vlasništvu države počele su pozivati sindikate na pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora. Oni koji su poziv primili proteklih dana ne znaju, međutim, što bi trebao biti predmet razgovora, ali ni tko bi trebao pregovarati - sindikati potpisnici postojećih kolektivnih ugovora ili valja pokrenuti novi postupak temeljem Zakona o reprezentativnosti.

Vlada je 2. kolovoza zadužila nadzorna i upravna tijela trgovačkih društava i ustanova u natpolovičnom vlasništvu države da u roku od 30 dana pokrenu pregovore o izmjenama i dopunama važećih kolektivnih ugovora radi usklađivanja prava radnika s pravima državnih službenika i namještenika. Vladi povratnu informaciju trebaju dostaviti u roku od 60 dana - početkom listopada.

 

Sindikati u javnim poduzećima odavno kažu da neće dopustiti da im se diktira kolektivno pregovaranje na razini poduzeća. “Mi nismo na proračunu, ne poslujemo s gubitkom. Ali ispada da ako državni službenik ne može kupiti sladoled djetetu, onda neka to ne može nitko”, ironično komentira Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva. I Uprava Hrvatskih šuma službeno je od sindikata zatražila razgovor. “Žele li razgovarati o kolektivnom ugovoru, poslat ćemo predstavnika. Ali ako žele pregovarati, onda trebaju uputiti poziv za pregovore na temelju važećih propisa”, kaže Kalauz. To znači i da strana koja predlaže izmjene treba dostaviti prijedlog izmjena. Taj detalj, čini se, nepoznanica je mnogim upravama.

 

Šumari ističu i da se stalno prijeti otpuštanjem 2.000 radnika u poduzeću njegovim restrukturiranjem, a istovremeno bi poslodavac i da se smanje materijalna prava. "Neka se odluče. Ne može i jedno i drugo", kaže Kalauz, dodajući da će u konačnici kolektivni ugovor dati na referendum, pa kako članstvo odluči. Izuzme li se HŽ, u kojem su izmjene dijela kolektivnih ugovora obavljene još prije, nitko u javnim poduzećima još nije krenuo u pregovore. G.Galić

 

Možemo samo prepisati

 

- Ako se trebamo uskladiti s onim što su ispregovarali državni službenici i namještenici, onda i ne trebamo kolektivno pregovarati. Možemo samo prepisati njihov kolektivni ugovor - kaže Jadranka Dumbović, predsjednica Hrvatskog sindikata pošte. Oni su poziv uprave da formiraju pregovarački tim primili prije nekoliko dana, no uprava koja traži pregovore nije dostavila prijedlog izmjena kolektivnog ugovora već se u dopisu sindikatima poziva na zaključak Vlade.