U Fini preko tisuću zahtjeva za predstečajnu nagodbu

01.01.2013.

18,32 milijarde kuna

Lider/Hina

Financijska agencija (Fina) do danas do 11,00 sati zaprimila ukupno 1.009 prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

Ukupan iznos obveza tvrtki, na koje se odnose prijedlozi za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, je 18,32 milijarde kuna, a broj zaposlenih u tim tvrtkama je 14.678, podaci su iz Fine.

Danas ističe rok za predaju prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe za dužnike koji su uvjete za pokretanje postupka stekli u trenutku stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, 1. listopada ove godine.

Kako bi poduzetnici, koji po zakonu već ispunjavaju uvjete za pokretanje postupka, imali dovoljno vremena za predaju zahtjeva pisarnice u Fininim regionalnim centrima, u koje se dostavljaju ti prijedlozi, iznimno su bile otvorene i u subotu, 29. prosinca, do 13,00 sati, a poslovnice Fine rade i danas i to uglavnom do 13,00 ili do 17,00 sati.

Predstečajnu su nagodbu već zatražili primjerice, Dalekovod, Magma, Vjesnik Tiskara, Varteks, Tankerkomerc, Dioki, Spačva, a prema današnjim obavijestima na Zagrebačkoj burzi zatražili su to i Hoteli Medena, bjelovarski Elektrometal, Getehnika-Inženjering u vlasništvu Instituta IGH.

Prema procjenama uoči donošenja zakona, uvjete za otvaranje postupaka predstečajne nagodbe na dan stupanja na snagu zakona, odnosno 1. listopada, ispunjavalo je više od 55 tisuća insolventnih, odnosno nelikvidnih poduzetnika.