'Uvođenje šestodnevnog radnog tjedna je čisti promašaj'

07.09.2012.

'Mužnja' radnika

(Danas.hr) Borba protiv krize sve se više prelama preko leđa radnika. Bruxelles, kao 'stečajni upravitelj', do te se mjere razbahatio da traži smanjenje broja minimalnih sati dnevnog odmora, kao i produženje radnog tjedna, iako ta mjera, kažu stručnjaci, neće donijeti ništa dobro.

Zahtjev MMF-a, Europske središnje banke i Europske komisije da se radnicima u Grčkoj uvede šestodnevni radni tjedan, 71 posto naših čitatelja koji su sudjelovali u anketi ocijenilo je "europskim iživljavanjem nad Grcima", dok ih 29 posto smatra da je to "mjera koja će spasiti tu zemlju".

 

Ima li takva mjera smisla pitali smo članove našeg Stručnog tima Krešimira Severa i Ljubu Jurčića.

 

"To je apsolutno neprihvatljivo. Riječ je o narušavanju europske radne stečevine i narušavanju europske socijalne povelje. To se mora zaustaviti. Na Grčkoj se moraju obraniti prava radnika iz cijele Europe", poručuje sindikalni vođa.

 

Krešimir SeverKrešimir SeverPodsjetimo, tranše nove pomoći Europa posrnuloj mediteranskoj zemlji više ne uvjetuje samo ciframa koje mora uštedjeti, nego je počela "krojiti" zakon o radu. Od tamošnje vlade zatražili su, među ostalim, da uvede kraći otkazni rok, da otpremnine sreže na pola, da smanji broj minimalnih sati dnevnog odmora, produži radni tjedan...

 

 

'Sluge kapitalizma siju laži'

 

Sever kaže da su prava radnika postala meta instaliranja neoliberalnog koncepta gospodarstva, a na čemu se posebno radi zadnjih nekoliko godina. Čiste su laži, ističe, da se na rezanju prava radnika mogu poboljšati izgledi za izlazak iz krize neke zemlje, no na tome, upozorava, ciljano i kontinuirano rade "sluge kapitalizma" iz neoliberalnih krugova koje, među ostalim, podržavaju Svjetska banka i kreditne agencije.

 

O uvođenju šestodnevnog radnog tjedna, upozorava naš sugovornik, ne bi se smjelo niti razgovarati, jer, to je isto, navodi primjer, kao da se za spas neke tvrtke odredi da radno vrijeme traje dan i noć.

 

"Ali po koju cijenu, po cijenu života radnika. Ne smije se dopustiti da se radnici 'izmuzu', iscrpe, maksimalno iskoriste i ponize. Za situaciju u kojoj se našla Grčka nisu krivi radnici, nego pohlepa banaka, neodgovorna politika i nesposobna vodstva kompanija", zaključuje Sever.

 

 

Član Stručnog tima Ljubo JurčićČlan Stručnog tima Ljubo JurčićI Ljubo Jurčić ocjenjuje da mjera koju su osmislili grčki vjerovnici nema nikakvog smisla.

 

"To je čisti promašaj i činovnički pristup rješavanju problema. Ako tvrtke nemaju narudžbi, što će ljudi raditi na radnom mjestu. Ako su bez posla, samo će se povećavati fiksni troškovi i dodatno komplicirati situacija", kaže ovaj ugledni ekonomist, član našega Stručnog tima.

 

 

Europska unija kao stečajni upravitelj

 

Dodaje da se u Bruxellesu vode politikom više radite, a manje trošite.

 

"Europska unija ponaša se kao stečajni upravitelj. Kako bi mogli naplatiti dugove vode se politikom - manje trošite, a više radite. Misle da su Grke naučili štedjeti, a ovo je sljedeća mjera njihove politike", kaže Jurčić.

 

Ako bi mjere briselskih činovnika primijenili na Hrvatsku, koja je ipak u boljoj gospodarskoj situaciji od Grčke, Jurčić kaže da također ne bi imalo smisla. U situaciji kada, procjenjuje, 60 posto zaposlenih već sada nema što raditi kako bi ispunilo normu, od produživanja radnog tjedna nema koristi.