Vlada i četiri sindikata nisu postigli sporazum: pokreće se arbitraža

16.07.2012.

PROPAO ZADNJI POKUŠAJ

Pet arbitara, po dva iz sindikata i Vlade, te jedan neutralni odlučit će jesu li potpisi četiri sindikata dovoljni da se izmjene kolektivnog ugovora, a samim tim i smanjenje prava, odnosi na sve sindikate, pa i na one koji nisu potpisali

(Novilist.hr) ZAGREB Propao je pokušaj dogovora Vlade i četiri preostala sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanosti i visokog obrazovanja te medicinske sestre) o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora. To znači da će Vlada pokrenuti arbitražu i pet arbitara, dva Vladina, dva sindikalna i jedan neutralni, odlučit će hoće li se izmjene kolektivnog ugovora, a samim tim i smanjenje prava, odnositi na sve sindikate, odnosno i na one koji nisu poptisali.

 

Četiri sindikata koji predstavljaju tri djelatnoti (zdravsto, kulturu i socijalnu skrb) prošli su tjedan potpisala, a četiri odbila potpisati Dodatak TKU-u kojim se smanjuju materijalna prava javnih službenika pa su se danas pregovarački odbori Vlade i osam sindikata javnih službi ponovno sastali u Banksim dvorima.

 

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada bila spremna iduće godine pregovarati o novom TKU-u sa svim sadašnjim pravima, ali ne može prihvatiti obvezu retroaktivne isplate materijalnih prava.

 

Vlada je već ranije najavila da će u slučaju negativne odluke arbitraže o Dodatku TKU-a pokrenuti postupak otkaza TKU-a i smanjiti plaće zaposlenim u javnim službama za 10 posto, kako bi sačuvala stabilnost proračuna koji je odredio ukupno 21,6 milijardi kuna za zaposlene u javnim i državnim službama.

 

Zaposleni u odgoju i obrazovanju mogli bi već u kolovozu primiti plaće manje za 120 do 600 kuna jer danas također nije potpisan sporazum kojim bi se ozakonila uredba iz 2003. godine o dodatku za složenost poslova od 3, 5, 7 i 9 posto, a koja je istekla 2004. godine, no unatoč tome taj se dodatak isplaćivao sve ove godine.S druge strane, zaposleni u prosvjeti i znanosti dobit će s idućom plaćom povećanje od 2,3 posto jer je odluka o tom dodatku stupila na snagu od 1. srpnja. Mrsić je obećao da će Vlada učiniti sve da se ipak ne ide na smanjenje plaća od 10 posto, te da se sačuvaju radna mjesta u javnim službama, ali je ponovio kako ne dolazi u obzir ponovno zaduživanje ili probijanje proračunskog okvira za javne službenike, jer bi se u protivnom srušio kreditni rejting Hrvatske.

Predstavnici četiriju sindikata koji ne prihvaćaju Dodatak TKU-u ponovili su da se njihovom članstvu moraju naknadno isplatiti materijalna prava kojih se sada odriču, a o svakom drugačijem rješenju članstvo se treba izjasniti na referendumu.Na novinarsku primjedbu da se ne može govoriti o nikakvom odricanju ako će javnim službenicima materijalna prava biti isplaćena retroaktivno, predsjednik Matice hrvatskih sindikataVilim Ribićje ustvrdio da su zaposleni u javnim službama »izuzetno potplaćeni« te da im je inflacija od početka krize već pojela 10,5 posto vrijednosti plaće.

 

On i predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec optužili su Vladu da ih ucjenjuje jer prosvjetarima više ne želi isplaćivati dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, iako su sredstva za to osigurana, kao i da im prijeti smanjenjem plaća od 10 posto. Zbog toga su najavili »tešku pravnu bitku«.

 

No, predstavnica sindikata koji su potpisali Dodatak TKU-u Spomenka Avberšek optužila je Ribićeve sindikalce da bi zbog njihove tvrdoglavosti 180.000 zaposlenih u javnim službama mogli ostati bez kolektivnog ugovora i sa manjim plaćama koje će Vlada ubuduće uređivati uredbama.

 

- Nađite mi sindikat u Europi koji u ovoj situaciji prisiljava svoju Vladu da mu retroaktivno isplaćuje prava, poručila im je Avberšek rekavši da će zbog toga stradati članovi sindikata koji se ponašaju razumno i pokazuju spremnost za kompromis.

 

Prema ranijim najavama, arbitraža bi se trebala održati ovoga tjedna, a u njoj bi osim po dva predstavnika Vlade i sindikata trebao sudjelovati i neovisni arbitar. Odluka arbitraže je konačna i moraju je prihvatiti sve strane.