Vlada: Obveza usklađivanja osnovice za plaće u javnim službama odgađa se za 12 mjeseci

28.12.2012.

ODGODA

Autor/izvor: SEEbiz / H

ZAGREB - Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici Zaključkom prihvatila Nacrt vjerodostojnog tumačenja Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama te ovlastila ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za potpisivanje tog dokumenta kojim bi se obveza usklađivanja osnovice odgodila za 12 mjeseci, odnosno do 31. prosinca iduće godine.

 

Vlada je zadužila Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da o Zaključku izvijesti Pregovarački odbor sindikata javnih službi, a potpisivanje Vjerodostojnog tumačenja izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama najavljeno je za sutra.

 

Potpisom Vjerodostojnog tumačenja otklanjaju se nedoumice u njegovoj primjeni, ističe Vlada.

 

Naime, postojala je mogućnost dvojbenog tumačenja odredbi članka IV., koje predviđaju obveznu korekciju osnovice do 31. prosinca 2012. godine i članka VII. koji previđa da će se uskladba odgoditi za onoliko tromjesečja koliko je pad realnog tromjesečnog BDP-a trajao.

 

Potpisom tog Vjerodostojnog tumačenja, sporazumne strane utvrđuju da je realni međugodišnji BDP u razdoblju od posljednjih izmjena i dopuna ostvario negativan međugodišnji tromjesečni rast u četiri tromjesečja te utvrđuju da se primjena članka IV. stavka 5. Izmjena i dopuna odgađa za godinu dana, odnosno do 31. prosinca 2013.

 

Potpisom tog Tumačenja, obveza usklađivanja osnovice se odgađa za 12 mjeseci, što će omogućiti da se pregovori o temeljitijoj reviziji Sporazuma provedu bez pritiska, budući da bi prema trenutnim podacima usklađivanje plaća povećalo rashode za plaće za 1,5 milijardi kuna, navodi Vlada.