VLADIN NAPUTAK: Počnite štedjeti na pravima radnika!

28.07.2012.

LJETO PREGOVORA U JAVNIM PODUZEĆIMA
POČINJE BORBA 70 TISUĆA RADNIKA ZA OČUVANJE KOLEKTIVNIH UGOVORA
Cilj je vlasti da se u svim poduzećima u većinskom ili pretežito većinskom vlasništvu države ujednače prava radnika s pravima 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama
(Novi list) ZAGREB »Svim upravama javnih poduzeća i poduzećima u većinskom vlasništvu države Vlada će idući tjedan odaslati naputak tražeći da otvore razgovore sa sindikatima o izmjenama kućnih kolektivnih ugovora i redefiniraju materijalna prava radnika.

Vlada za takav naputak, čeka današnje stupanje na snagu Zakona o reprezentativnosti (ZORP) kojim se, među ostalim, produžena primjena pravnih pravila ugovorenih kolektivnim ugovorom, ograničava na tri mjeseca. Cilj je vlasti da se u svim poduzećima u većinskom ili pretežito većinskom vlasništvu države ujednače prava radnika s pravima 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama.

 

Svima isto

To znači da će 70-tak tisuća radnika u javnim poduzećima s poslodavcima krenuti u borbu za očuvanje regresa, božićnice, jubilarnih nagrada te troškova prijevoza. Naime, upravo bi materijalna prava o kojima je vlada pregovarala s predstavnicima javnih i državnih službi trebala biti i predmet pregovora sindikata u državnim i pretežito državnim tvrtkama. Paralelno s rezanjem prava radnika javnih poduzeća, država će korigirati i prava zaposlenih u agencijama, odnosno uskladiti nerijetke nesrazmjere u koeficijentima za izračun plaća.

Budući da u većini javnih poduzeća postoje kolektivni ugovori koji su na snazi, uprave će nakon što prime naputak Vlade, vjerojatno od sindikata tražiti pregovore o izmjenama i dopunama tih dokumenata. Da će javnim poduzećima ljeto donijeti borbu za očuvanje kolektivnih ugovora pisali smo još početkom svibnja, jer se već tada u mnogim poduzećima najavljivala potreba korekcije radničkih prava. U tom trenutku na konkretan potez odlučila se jedino Uprava Fine koja je sindikatu uputila obavijest o planiranom otkazivanju kolektivnog ugovora s 24. srpnjem. No, do tog otkaza nije došlo.

 

Skup raskid

Hrvatske željeznice, odnosno HŽ Infrastruktura jedino su poduzeće koje je proteklih mjeseci sa sindikatima ugovorilo izmjene kolektivnog ugovora te je dogovoreno da ove godine neće biti isplate regresa i božićnice. Smanjen je i broj sindikalnih profesionalaca, kao i njihove plaće. Svi radnici su se odrekli i dva dana godišnjeg odmora, dok cijena sata rada nije mijenjana. U ostalim poduzećima domaće željeznice razgovori sa sindikatima tek će započeti. Naime, planirani su programom restrukturiranja te kompanije uglavnom za kolovoz. U Hrvatskim šumama uprava je sindikatima u nekoliko navrata najavila otkazivanje Kolektivnog ugovora, a na taj potez uprava će se nakon naputka Vlade vjerojatno odlučiti bez obzira na ugovoreni otkazni rok. U HEP-u se kolektivni ugovor koji vrijedi do kraja godine ne može »otvarati« prije rujna, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li uprava i prije kolektivnim ugovorom dogovorenih pravila o njegovom važenju, pristupiti razgovorima o smanjenju materijalnih prava. Jednostrana otkazivanja, naime, uprave bi mogla skupo stajati.

 

Rušit će ZORP?

Četiri sindikata javnih službi koja nisu pristala na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora jučer su Vladi ponovo uputila dopis kojim odbijaju arbitražu. Idući tjedan, Vlada će otkazati TKU za javne službe te sindikate pozvati na nove pregovore nudeći im novi TKU s pravima koja su dogovorena u državnim službama. Prije no što to napravi Vlada će donijeti prateće pravilnike uz ZORP te imenovati Povjerenstvo za reprezentativnost. Sindikati i poslodavci su na jučerašnjem GSV-u pozvani da imenuju svoje predstavnike u to tijelo. Kako su sindikati najavili da će ZORP rušiti ustavnom tužbom, pitanje je hoće li imenovati ikoga u Povjerenstvo za reprezentativnost.

 

Odricanje od dodatka uz ovjeru bilježnika

Nezavisni sindikat znanosti od Vlade je zatražio da zaposlenima u znanosti sa srpnjem ne isplati prosvjetni dodatak od 2,3 posto u znak solidarnosti s učiteljima i nastavnicima kojima će plaće biti smanjene. No, vlada neće kršiti Sporazum kojim se taj dodatak regulira pa svi zaposleni u znanosti jedino mogu osobno zatražiti da im se povećanje plaće za 2,3 posto ne obračuna. To znači da kod javnog bilježnika trebaju ovjeriti izjavu o odricanju i dostaviti je u računovodstvo ustanove u kojoj rade.

 

Službenički sindikat jednoglasno prihvatio sporazum s Vladom

Glavno povjereništvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) jednoglasno je, na izvanrednoj sjednici u petak, prihvatilo usuglašeni tekst novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kao i Dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće.

»Glavno povjereništvo je Sindikat obvezalo da, zajedno s ostalim sindikatima državnih službi, pokuša osmisliti rješenje reguliranja naknade za prijevoz kojim će ovu naknadu urediti na način koji će biti financijski racionalan i održiv, ali istovremeno neće zaposlenike državnih službi stavljati u nepovoljniji položaj ovisno o udaljenosti radnog mjesta od mjesta u kojem žive«, navodi službenički sindikat. Kako se objašnjava, različitim reguliranjem naknade za prijevoz, ovisno o udaljenosti službenika od radnog mjesta, dovodi se u pitanje Ustavno načelo prema kojem svaki građanin ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe.

 

Gabrijela GALIĆ