Arhiva novosti

 • 30. 03. 2020.

  Carinski sindikat upozorava na nedostatak zaštitne opreme i neadekvatne mjere

  (Prigorski.hr) Carinski sindikat Hrvatske upozorio je u ponedjeljak ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na nedostatak zaštitne opreme i neadekvatne mjere zaštite carinika na granici od koronavirusa.

  “Carinski službenici nemaju (ili se radi o minimalnoj, nedostatnoj količini) zaštitnih rukavica, maski i dezinfekcijskih sredstava”, stoji u otvorenom pismu sindikata.

  Čitaj dalje
 • 27. 03. 2020.

  Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima

  Izvor: N1

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronaviorusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima.

  Čitaj dalje
 • 27. 03. 2020.

  ITUC Vladi RH: Suspenzija socijalnih i radnih prava je jasno kršenje međunarodnih ljudskih i radnih standarda!

  NHS - Nakon Europske konfederacije sindikata (ETUC), danas se dopisom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću i ministru rada i mirovinskoga sustava, Josipu Aladroviću obratila i Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), reagirajući na najave o suspenziji radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID-19.

  ITUC u svojemu dopisu izražava nevjericu da Vlada RH jednostrano, bez prethodnih konzultacija sa sindikatima, priprema zakon kojima bi se navodno privremeno derogirale određene odredbe Zakona o radu.

  Čitaj dalje
 • 27. 03. 2020.

  Pismo predsjednika SBF-a

  Poštovani članovi Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske,
  dragi prijatelji,

  Čitaj dalje
 • 27. 03. 2020.

  Pismo ETUC-a predsjedniku Vlade RH - odustanite od izmjena radnih i socijalnih prava

  NHS - Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputila je danas dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru rada i mirovinskoga sustava Josipu Aladroviću, reagirajući na najave o suspenziji radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID-19.

  ETUC u svojemu dopisu snažno osuđuje takvu zakonodavnu inicijativu te traži od Vlade RH da odmah odustane od nje i svih prijedloga koje ona sadrži.
  ETUC podsjeća Vladu RH na nedavna upozorenja visokih predstavnika i tijela Međunarodne organizacije rada i Vijeća Europe kako se ova kriza izazvana Covid-19 ne bi smjela – niti privremeno! - koristiti za potkopavanje ljudskih i socijalnih prava, a posebno se to odnosi na sindikalna i radnička prava.

  Čitaj dalje
 • 27. 03. 2020.

  Tematska sjednica GSV-a

  NHS – Danas, 27. ožujka 2020.godine, održati će se tematska sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, s početkom u 13,00 sati.
  Tema sjednice je uspostava socijalnog dijaloga sa svrhom razmjene mišljenja među socijalnim partnerima o utjecaju epidemije COVID-19 na gospodarsku situaciju u RH, s naglaskom na mjere pomoći hrvatskom gospodarstvu u očuvanju radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.


  Čitaj dalje
 • 27. 03. 2020.

  Četiri reprezentativna sindikata protiv jednostranih promjena radnih i socijalnih prava

  Pismo premijeru uputila su danas i četiri reprezentativna sindikata koja djeluju u željezničkom sektoru.
  Putem sindikalnih središnjica i javnih glasila upoznati su s namjerom Vlade da Hrvatskom saboru predloži donošenje Zakona kojim bi se privremeno, za vrijeme trajanja pandemije COVID 19, poslodavcima omogućilo da mogu jednostrano suspendirati široki opseg prava radnika iz Zakona o radu i kolektivnih ugovora.

  Čitaj dalje
 • 26. 03. 2020.

  Izmijenjeni uvjeti potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom

  NHS – Hrvatski zavod za zapošljavanje je 26. ožujka 2020. godine izmijenio uvjete Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) čiji je cilj očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane Koronavirusom (COVID -19) narušena gospodarska aktivnost.

  Čitaj dalje
 • 26. 03. 2020.

  Poslodavci traže moratorij na dijelove ZOR-a i suspenziju kolektivnih ugovora

  Prijeti socijalna kriza

  AUTOR: Adriano Milovan

  (Novac.hr) U jeku borbe protiv koronavirusa, Hrvatskoj prijeti i socijalna kriza. Proizlazi to iz novog zahtjeva poduzetnika i obrtnika o 'labavljenju' radnoga zakonodavstva dok traje korona kriza i reakcija sindikalaca na nju.

  Čitaj dalje
 • 26. 03. 2020.

  Stiže 'korona zakon': I plaće će rezati bez pristanka radnika?!

  Vlada radi na novom zakonu koji bi zamjenio Zakon o radu. Radnik bi mogao biti poslan na minimalac, suspendirali bi mu se ugovori, pale naknade... U ministarstvu kažu da neće biti tako rigorozni. Barem zasad

  Autor: Ivan Pandžić

  (24sata) Ministarstvo rada priprema novi zakon koji bi omogućio suspendiranje sadašnjeg Zakona o radu, pa bi zaposleni u cijeloj Hrvatskoj mogliočekivati manja prava ako prijedlog prođe.

  Čitaj dalje
 • 25. 03. 2020.

  Sindikat vozača: Odluka o karanteni neodrživa, vozači su na rubu izdržljivosti

  (N1) Sindikat hrvatskog vozača u srijedu je upozorio Stožer civilne zaštite na neodrživost odluke o smještaju vozača u objekte namijenjene za karantenu te je zatražio donošenje novih propisa koji će uvažavati i ljudske potrebe samih vozača, koji su na rubu izdržljivosti.

  ''Odluka o smještaju vozača u određene objekte namijenjene za karantenu, odnosno odluka o zabrani odlaska vozača svojim kućama nije nikako dobro rješenje i ne može se samo tako u nedogled provoditi", stoji u priopćenju.

  Čitaj dalje
 • 25. 03. 2020.

  Reagiranje NHS-a na moguće izmjene ZOR-a

  MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

  Predmet: Izmjene Zakona o radu

  Poštovani gospodine ministre!

  Neugodno nas je iznenadila, povrijedila, razljutila i duboko razočarala vijest koju prenose i mediji o tome kako je u pripremi donošenje Zakona koji bi privremeno, za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, uredio neka pitanja iz radnih odnosa drukčije nego Zakon o radu, a čije se donošenje uskoro očekuje.

  Čitaj dalje
 • 24. 03. 2020.

  KREĆE KONTROLA CIJENA Sever: ‘Trgovce koji dižu cijene treba tretirati kao ratne profitere!’

  INSPEKCIJE U TRGOVINAMA

  (Dnevno.hr) Zbog velikog broja prijava potrošača o poskupljenju nekih zaštićenih proizvoda unatoč Vladinoj odluci o kontroli cijena, Državni inspektorat krenuo je u inspekcijski nadzor trgovina. Osim što će provjeravati jesu li podignute cijene zaštićenih artikala, inspektori će odmah izdavati i kazne.

  Čitaj dalje
 • 23. 03. 2020.

  Obračun i isplata plaće za vrijeme primanja potpore od 3.250,00 kn

  (rrif.hr) Prava radnika na visinu plaće i elemente od kojih se ona sastoji utvrđuju se Zakonom o radu (Nar. nov., br. 93/14. do 98/19.), Zakonom o minimalnoj plaći (Nar. nov., br. 118/18), kolektivnim ugovorima koje je poslodavac obvezan primjenjivati, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili odlukama poslodavca.

  Čitaj dalje
 • 23. 03. 2020.

  Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH

  (KORONAVIRUS.HR) Točka I.: S obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa koronavirusa, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

  Čitaj dalje