Arhiva novosti

 • 17. 08. 2018.

  Sve u dobroj vjeri: Kako su socijalni partneri postali statisti?

  POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

  Autor: Gabrijela Galić

  Kada se najveći poslodavac u zemlji ne ponaša pristojno prema radnicima, kako to očekivati od ostalih poslodavaca

  (Novilist.hr) Još u svibnju ove godine sindikati javnih, a posljedično i državnih službi trebali su početi razgovore s predstavnicima Vlade o iznosu osnovice za obračun plaća u idućoj proračunskoj godini.

  Čitaj dalje
 • 17. 08. 2018.

  Izmjene poreznih zakona: PDV konačno pada na 24 posto, ali tek od 2020. godine?

  JAVNA RASPRAVA

  (SLOBODNA DALMACIJA) Ministarstvo financija u četvrtak je pustilo u javnu raspravu nacrte prijedloga izmjene nekoliko poreznih zakona, kojima se između ostalogpredviđaproširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019., smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020. te daljnje smanjenje stope poreza na promet nekretninama s 4 na 3 posto.

  Čitaj dalje
 • 16. 08. 2018.

  Priča sa štrajkom u Croatia Airlinesu nije gotova: Može li zabrana štrajka pasti?

  SINIDIKAT ORCA U AKCIJI

  Autor: Gabrijela Galić

  Potvrdi li viši sud presudu prema kojoj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri to će imati dalekosežne posljedice za sve sindikate, kojima će ubuduće teško moći organizirati štrajk kao krajnje sredstvo u pregovorima s poslodavcima.

  (Novilist.hr) Odvjetnik Sindikata ORCA Croatia Airlinesa Albin Hotić, predao je u četvrtak ujutro žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je zabranjen štrajk u domaćoj zrakoplovnoj tvrtki. Što će odgovoriti Vrhovni sud, neće se znati prije početka rujna.

  Čitaj dalje
 • 15. 08. 2018.

  Hrvatska u vrhu EU po udjelu privremenog rada

  Najviše honoraraca ima Nizozemska - oni su lani činili gotovo polovicu aktivne radne snage.

  (POSLOVNI DNEVNIK) Ako je suditi prema jučer objavljenoj Eurostatovoj statistici, u Uniji je sve teže naći stalni posao, a u tom smislu Hrvatska znatno prednjači u odnosu na prosjek EU.

  Čitaj dalje
 • 13. 08. 2018.

  Standard Hrvata: Jesmo li prije živjeli bolje? Luksuz su bili auto, TV...

  KVALITETA ŽIVOTA

  Visokom razinom kvalitete života 60-ih se smatralo ako je netko imao kupaonicu i WC unutar jednog stambenog prostora, automobil i TV bili su luksuz

  AUTOR Dijana Jurasić

  (VEČERNJI LIST) Šezdesetih pa i 70-ih godina imati dobar standard značilo je imati “dom pod jednim ključem” u kojem WC i kupaonica nisu bili u dvorištu ili hodniku, a ako ste imali fiću ili stojadina, TV, perilicu rublja,već ste bili imućni. I 80-ih je auto imala manjina, na odmor su radnici odlazili u radnička odmarališta.

  Čitaj dalje
 • 11. 08. 2018.

  Zabrana štrajka u Croatia Airlinesu poljuljala "dobru vjeru" u sud, ali i sindikat

  DALEKOSEŽNE POSLJEDICE Presuda Županijskog suda u Zagrebu unosi nemir i nered u sustav kolektivnog pregovaranja

  Sindikati će trebati tražiti nove metode rada, ako neće moći koristiti ono što im zakon daje. To demotivira i ljude da se učlanjuju u sindikate, a sindikate da ne ulaze u pregovore s poslodavcima jer im se oduzima pravo na štrajk, kaže Krešimir Sever, predsjednik NHS-a

  (NOVI LIST) Presuda Županijskog suda u Zagrebu, kojom je štrajk radnika Croatia Airlinesa (CA) proglašen nezakonitim, jer prema mišljenju suda, sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri unosi potpuni nemir i nered u sustav kolektivnog pregovaranja i mogao bi imati dalekosežne posljedice.

  Čitaj dalje
 • 10. 08. 2018.

  ORCA: Presuda ugrožava smisao sindikata i radnička prava

  Izvor: N1

  Nakon jučerašnje presude na Županijskom sudu u Zagrebu da je najavljeni štrajk u Croatia Airlinesa nezakonit, sindikat ORCA u priopćenju najavljuje da će se žaliti i Europskom sudu ako bude trebalo, jer smatraju da takva presuda ugrožava smisao sindikalnog udruživanja te radnička prava.

  Čitaj dalje
 • 10. 08. 2018.

  KOLUMNA Što je štrajk bez štete poslodavcu?

  POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

  Autor: Gabrijela Galić

  Prvi put je o zakonitosti jednog štrajka nadležni sud odlučivao danima, prvi put je, čini se, sudu stiglo i pismo resornog ministra u kojem objašnjava zbog čega štrajk u turističkoj sezoni nije dobar. I tko radnike Croatia Airlinesa i javnost može uvjeriti da sudska odluka nije politički motivirana i da pritisaka na neovisno sudstvo nije bilo

  (Novilist.hr) Ok, ajmo razjasnit' nešto. Enciklopedijska definicija kaže: »Štrajk je vidljivi izraz industrijskog sukoba između zaposlenika i poslodavaca u kojem zaposlenici osmišljenim, organiziranim i kolektivnim prekidom rada nastoje od poslodavca iznuditi ustupke, odnosno prisiliti ga na prihvaćanje svojih zahtjeva (...)«.

  Čitaj dalje
 • 10. 08. 2018.

  Zabrana štrajka u Croatia Airlinesu - suspendiranje sindikalnog rada?

  KONAČNA ODLUKA

  Županijski sud u Zagrebu prihvatio tužbu Uprave i utvrdio da je najavljeni štrajk nezakonit

  (NOVI LIST) Županijski sud smatra da Sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri "uvjetujući sklapanje kolektivnog ugovora isključivo prihvaćanjem njegovog Kolektivnog ugovora". Odvjetnik sindikata kaže kako će posljedica odluke biti da će poslodavci u budućnosti moći "do besvijesti" rastezati pregovore sa sindikatima, a ako se jednom na njih ne odazovu, onda će ih optužiti da ne pregovaraju u dobroj vjeri.

  Čitaj dalje
 • 10. 08. 2018.

  BRANKO PODGORNIK Njemačka ne želi raditi za druge

  KOMENTAR

  Autor: Branko Podgornik

  Teško je očekivati da će Europska komisija, ili netko drugi, svojim preporukama prisiliti Njemačku da se odrekne viškova i počne raditi za druge. Za svoje »prekomjerne manjkove« u gospodarstvu i stanovništvu ostale članice EU-a moraju se pobrinuti same

  (Novilist.hr) Mnoge je iznenadilo da Njemačka, koja je često uzor svima ostalima, pripada državama koje najmanje slušaju Europsku komisiju.

  Čitaj dalje
 • 09. 08. 2018.

  Sud odlučio da štrajk u Croatia Airlinesu nije legalan! Sindikati: Žalit ćemo se Vrhovnom sudu

  TRAŽE KOLEKTIVNI UGOVOR

  Sud je zaključio kako sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

  (VEČERNJI LIST) Županijski sud u Zagrebu donio je odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik- sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

  Čitaj dalje
 • 09. 08. 2018.

  Miodrag Šajatović: Evo dokaza da su MMF-ovi savjeti izazvali pad, a ne rast stranih investicija

  Autor: Miodrag Šajatović

  (LIDER) Najvažnija ekonomsko-politička vijest u posljednjih desetak dana ostala je gotovo nezamijećena i zanemarena. Objavljena je na internetskoj straniciEkonomskog instituta Zagreb, a glasi: ‘Istraživačica EIZ-a dr. sc. Tajana Barbić u suradnji s dr. sc. Marijanom Andrijić iz Ministarstva financija RH objavila je rad ‘Trick or Treat? The Effect of IMF Programmes on Mobilising FDI in CESEE Countries’ u časopisu Czech Journal of Economic and Finance indeksiranom u bibliografskim bazama Current Contents Connect i Web of Science Core Collection (…).

  Čitaj dalje
 • 08. 08. 2018.

  Sud će sutra odlučiti o štrajku u Croatia Airlinesu

  Izvor: N1

  Županijski sud u Zagrebu za četvrtak je odgodio donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu (CA) koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

  Na današnjem četverosatnom ročištu Sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će sutra na ročištu zakazanom za 12 sati.

  Čitaj dalje
 • 07. 08. 2018.

  Ekonomski stručnjak upozorava: Ne želimo ovakvu reformu, razlika između plaće i mirovine bit će još veća

  NEPOŽELJAN SCENARIJ

  Piše: Frenki Laušić

  Stopa bruto zamjene - prva bruto mirovina u odnosu na posljednju bruto plaću – past će s 39 posto u 2018. na 35 posto u 2045. ako se usvoji prijedlog mirovinske reforme Ministarstva rada.

  Čitaj dalje
 • 07. 08. 2018.

  Privremeno odgođen štrajk u CA - sutra novo ročište na sudu

  Autor teksta: N1 Hrvatska

  Županijski sud donio je u utorak privremenu odluku da se ne dopušta štrajk u Croatia Airlinesu zbog velike štete koja bi njime nastala, a sutra se nastavlja rasprava kada će biti donesena odluka o zakonitosti štrajka.

  Štrajk u CA je privremeno zaustavljen zbog nepopravljive štete - novo ročište zakazano je za srijedu u 10 sati, a Sud je uvažio navode ministra prometa Olega Butkovića o štetama koje bi nastale, kazao je nakon današnjega ročišta odvjetnik sindikalista Albin Hotić.

  Čitaj dalje