Konferencija „Banking in 2030: How will global trends and regulatory developments, such as digitalisation and AI, shape the future of banking and its employees?”

03.06.2024.

SBF - Sredinom svibnja u Bruxellesu je održana završna konferencija „Banking in 2030: How will global trends and regulatory developments, such as digitalisation and AI, shape the future of banking and its employees?”, kojom je zaključen dvogodišnji projekt kojega je financirala Europska komisija , a kojim se ispituje kako globalni trendovi – poput brzog razvoja digitalizacije i umjetne inteligencije – utječu na europski bankarski sektor i njegove zaposlenike. Riječ je o finalnoj konferenciji, na kojoj su europski socijalni partneri: EBF, ESBG, EACB i UNI Europa Finance iznijeli svoje stavove o navedenim temama.

Prethodno su, tijekom posljednje dvije godine, održane konferencije u: Parizu i Stockholmu te u Zagrebu.

Socijalni partneri nastojali su odgovoriti na pitanja kakvu ulogu mogu odigrati u osiguravanju održive tranzicije za poslodavce i zaposlenike u razvoju digitalizacije i umjetne inteligencije u predstojećem desetljeću

Na konferenciji u Bruxellesu, europski socijalni partneri za bankarski sektor, potpisali su zajedničku Deklaraciju o umjetnoj inteligenciji koja stavlja radnike za pregovarački stol u svakom koraku procesa donošenja odluka i implementacije umjetne inteligencije.

Deklaracija, koju su potpisali s jedne strane UNI Europa (čija je članica i SBF), a s druge europske bankarski poslodavci: EBF, EACB, ESBG, prva je takve vrste u bankarskom sektoru u EU.

Također, na konferenciji su predstavljeni rezultati analize konzultantske tvrtke Arix o tome kakav   će trenutni globalni trendovi imati utjecaj na bankarsku industriju u budućnosti.

Na konferenciji je sudjelovao veći broj predstavnika SBF-a, a predsjednik SBF-a Davor Tomić bio je  sudionik panela na kojemu su se sažela opažanja i zaključci s prethodnih konferencija na ovu temu. Deklaracija će biti prevedena na hrvatski jezik i objavljena na našim web stranicama.

 

Izvijestio: Marko Cigić

FOTO: SBF