Arhiva novosti

 • 19. 07. 2024.

  Prosječna neto plaća za svibanj iznosila 1 324 eura

  Izvor: DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

  Najviša plaća isplaćena u djelatnosti Zračni prijevoz

  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini.

  Čitaj dalje
 • 16. 07. 2024.

  Cijene u lipnju 2024. više za 2,4% na godišnjoj razini

  Izvor: DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

  Na mjesečnoj razini ostale nepromijenjene

  Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju 2024. u odnosu na lipanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 2,4%, dok su u odnosu na svibanj 2024. (na mjesečnoj razini) u prosjeku ostale na istoj razini.

  Čitaj dalje
 • 15. 07. 2024.

  "Rast minimalne plaće dobar; niže i srednje plaće ne rastu dovoljno brzo"

  Foto: HRT screenshot

  Izvor: HRT

  Mjesto predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata preuzeo je 1. srpnja Darije Hanzalek. Naslijedio je Krešimira Severa, koji je s te čelne pozicije otišao nakon 25 godina. I novi predsjednik ima bogato iskustvo u sindikalnom radu. O položaju radnika u našoj zemlji, planovima za četverogodišnji mandat i izazovima koji ga čekaju govorio je u emisiji Studio 4.

  Čitaj dalje
 • 15. 07. 2024.

  Minimalne plaće 2024.: Godišnji pregled Eurofounda

  Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) objavila je svoj Godišnji pregled – Minimalna plaća 2024. Ovaj godišnji pregled za 2024. godinu sadrži najnovije informacije o promjenama minimalnih plaća, opisuje se kako su određeni iznosi i koji su kriteriji upotrijebljeni u njihovoj prilagodbi te se prikazuje utjecaj politike na razini EU-a na određivanje minimalne plaće.

  Čitaj dalje
 • 12. 07. 2024.

  Razotkriveni prljavi trikovi kojim se poslodavci služe: Znate li što rade sa stranim radnicima?

  Foto: NHS

  Izvor: DNEVNO.HR

  KAKVI TRIKOVI

  U sve većem broju slučajeva, stranci koje vidimo na ulicama hrvatskih gradova nisu turisti, već strani radnici, ljudi uvezeni iz dalekih zemalja, koji rade mahom slabije plaćene poslove za koje nije potrebna veća stručna kvalifikacija i za koje nema dovoljno radne snage u Hrvatskoj.

  Čitaj dalje
 • 10. 07. 2024.

  Novosti iz EGSO-a – srpanj 2024.

  Foto: NHS

  NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana.

  Na poveznici na kraju teksta možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

  Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ).

  Čitaj dalje
 • 03. 06. 2024.

  Konferencija „Banking in 2030: How will global trends and regulatory developments, such as digitalisation and AI, shape the future of banking and its employees?”

  SBF - Sredinom svibnja u Bruxellesu je održana završna konferencija „Banking in 2030: How will global trends and regulatory developments, such as digitalisation and AI, shape the future of banking and its employees?”, kojom je zaključen dvogodišnji projekt kojega je financirala Europska komisija , a kojim se ispituje kako globalni trendovi – poput brzog razvoja digitalizacije i umjetne inteligencije – utječu na europski bankarski sektor i njegove zaposlenike. Riječ je o finalnoj konferenciji, na kojoj su europski socijalni partneri: EBF, ESBG, EACB i UNI Europa Finance iznijeli svoje stavove o navedenim temama.

  Čitaj dalje
 • 17. 05. 2024.

  Održano proljetno savjetovanje Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske

  SBF- Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske je početkom svibnja u Hotelu Pinija u Petrčanima organizirao svoje redovito proljetno Savjetovanje za sindikalne povjerenike, članove radničkih vijeća i predstavnike radnika za zaštitu na radu. Savjetovanje pod radnim nazivom „Sindikalna abeceda“ temeljna je edukacija koja obuhvaća širi okvir u pogledu izvora radnog prava (od ugovora o radu, autonomnih akata poslodavaca, Zakona o radu do međunarodnih propisa i prava EU).

  Čitaj dalje
 • 07. 03. 2024.

  Radionica "Addressing Remote Work through Collective Bargaining and Organising”

  Krajem veljače 2024. godine u Parizu održana je prva radionica nedavno pokrenutog projekta UNI Europa Finance & ICTS koji financira EU ARCO (“Addressing Remote Work through Collective Bargaining and Organising”). Na radionici je sudjelovao 30-ak sindikalista iz više zemalja, a SBF je predstavljao predsjednik sindikata Davor Tomić. Zajedno su razmijenili uspješne prakse iz svojih sektora i sindikata.

  Čitaj dalje
 • 22. 01. 2024.

  POTPISAN DODATAK KOLEKTIVNOM UGOVORU ZA HRVATSKU POŠTANSKU BANKU d. d.

  SBF- nakon kontinuiranog pregovaračkog procesa, prošli je tjedan potpisan Dodatak Kolektivnom ugovoru za Hrvatsku poštansku banku d.d., a koji se primjenjuje od 1. veljače ove godine. Ispred HPB d.d. Dodatak Kolektivnom ugovoru je potpisao predsjednik Uprave Marko Badurina, a ispred Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske, glavni sindikalni povjerenik u HPB d.d. Krešimir Tojčić.

  Čitaj dalje
 • 22. 01. 2024.

  POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U NEXI CROATIA d.o.o.

  SBF- Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske je 31.12.2023. potpisao novi Kolektivni ugovor za Nexi Croatia d.o.o. koji vrijedi od 01.01.2024.Novim Kolektivnim ugovorom zadržana su postojeća materijalna prava radnika kao što su regres, božićnica, dar u naravi za Uskrs, dar za djecu do 15 godina te troškovi za topli obrok, troškovi za rad od kuće, uplata Poslodavca u DMF, sve u maksimalnom neoporezivom iznosu.

  Čitaj dalje
 • 09. 11. 2023.

  SBF- POZIV ZA UKIDANJE RADA SUBOTOM

  Poziv za ukidanje rada subotom u svim poslovnicama banaka u RH.

  Čitaj dalje
 • 28. 10. 2023.

  Utjecaj umjetne inteligencije na rad u financijskom sektoru

  SBF - Pod nazivom „Utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta“ održana je u Zagrebu dana 13.10.2023. konferencija u organizaciji Europske udruge banaka i UNI Finance-a.
  U ulozi domaćina konferencije bila je Hrvatska udruga banaka čija je direktorica Tamara Perko zajedno s predsjednikom Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske Davorom Tomićem održala pozdravni govor.

  Čitaj dalje
 • 20. 10. 2023.

  Obrazovanje sindikalnih povjerenika SBF-a

  SBF-Već godinama, vodstvo Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske posebnu pozornost posvećuje kontinuiranom obrazovanju sindikalnih povjerenika, članova radničkih vijeća kao i povjerenika radnika za zaštitu na radu. Slijedom toga održavaju se razne tematske radionice, a dva puta godišnje redovna savjetovanja za veći broj sudionika, sve u organizaciji Glavnog ureda SBF-a.

  Čitaj dalje
 • 09. 10. 2023.

  Održana Izborna sjednica Skupštine Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske

  SBF- Zadnjeg dana rujna o. g., održana je Izborna sjednica Skupštine Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske. Na sjednici je tajnim glasovanjem, za novog predsjednika izabran Davor Tomić. Istodobno je prestao mandat Petru Perkoviću, dugogodišnjem predsjedniku SBF-a, koji je tu funkciju obnašao volonterski. Izabrani su i članovi odnosno članice tijela SBF-a. U Nadzorni odbor SBF-a izabrani su: Siniša Čeko, Jelena Milišić i Helena Zake, u Statutarni odbor SBF-a izabrani su Dražana Badrov, Marijo Gilić i Igor Savanović te u Stegovni odbor: Ivana Čizmić, Vesna Ljubetić i Suzi Pivać.

  Čitaj dalje