Arhiva novosti

 • 09. 05. 2021.

  KREŠIMIR SEVER: 'Šesnaest radnih nedjelja je previše'

  VEČERNJI LIST

  AUTOR Božena Matijević

  A kada je riječ o tobožnjem višku zaposlenih, trgovina svih ovih godina bilježi manjak zaposlenih. I stoga zapošljavaju i studente i umirovljenike jer za ta primanja i takve uvjete rada teško mogu naći potreban broj radnika, kaže Sever

  Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata odgovorio je na tri pitanjaoko najave zabrane rada nedjeljom.

  Čitaj dalje
 • 09. 05. 2021.

  Izjava Europskog vijeća sa neformalnog sastanka u Portu

  NHS - Tijekom Socijalnog samita koji se u Portu održavao 7. i 8. svibnja 2021. godine održao se i neformalni sastanak Europskog vijeća - šefova država ili vlada 27 država članica EU-a.
  Članovi i članice Europskog vijeća 8. svibnja 2021. usvojili su izjavu iz Porta o socijalnim pitanjima kojom su se, između ostalog, obvezali na smanjivanje nejednakosti, na zalaganje za pravedne plaće, borbu protiv socijalne isključenosti i suzbijanje siromaštva

  Čitaj dalje
 • 09. 05. 2021.

  Plenković i ostali europski lideri u Portu potpisali sporazum o predanosti socijalnoj politici

  DVADESET NAČELA

  ‘Ovo je najobuhvatnija i najambicioznija tripartitna predanost ikad postignuta u Europskoj uniji‘

  (JUTARNJI LIST) Šefovi država članica, predstavnici europskih institucija i sindikata potpisali su u Portu dokument o predanostiu provođenju socijalnih prava koja su najavili prije četiri godine na sastanku u Gotheborgu.

  Čitaj dalje
 • 08. 05. 2021.

  ETUC i EGSO o socijalnom samitu u Portu

  ETUC - Izjava iz Porta mora biti prekretnica za Europu

  NHS – 7. svibnja 2021. godine na socijalnom samitu u Portu predsjednica Europske komisije, predsjednik Europskog parlamenta, premijer Portugala, koji trenutačno predsjeda Vijećem EU-a, europski socijalni partneri i organizacije civilnog društva usvojili su zajedničku izjavu o obvezama u socijalnim pitanjima kojom su se obvezali angažirati u ispunjavanju ciljeva iz akcijskog plana za provedbu Europskog stupa socijalnih prava. Tri su glavna cilja koje treba ostvariti do 2030. godine :

  Čitaj dalje
 • 08. 05. 2021.

  Prof. Ljubo Jurčić predlaže da se ugledamo na Austriju i Njemačku: Nedjelja neradna i ljeti, a subotom trgovine otvorene samo do 14 sati!

  Bolje da turisti troše u restoranima
  NIJE ZA POLOVIČNA RJEŠENJA

  Piše: SANJA STAPIĆ
  (SLOBODNA DALMACIJA) Ne bi trebalo zabraniti samo rad nedjeljom, nego bi trebalo uz to ograničiti rad subotom trgovinama do 14 sati. Trebalo bi dopustiti samo jednu iznimku – rad vikendima od 1. do 20. prosinca, kada se građani pojačano opskrbljuju za Božić. Ne bi trebalo dopustiti rad nedjeljom ni ljeti, jer turistima je svaki dan neradni, a bolje je da nedjeljom u restoranima troše na jelo i piće nego u trgovinama.

  Čitaj dalje
 • 08. 05. 2021.

  Socijalni samit u Portu: Partneri se obvezali na ostvarivanje socijalnih ciljeva za 2030.

  EUROPSKA KOMISIJA

  Priopćenje za tisak

  U zajedničkoj izjavi iz Porta o preuzetim obvezama u socijalnim pitanjima partneri su se obvezali angažirati kako bi se ispunili ciljevi iz akcijskog plana za provedbu europskog stupa socijalnih prava.

  Riječ je o tri glavna cilja koje treba ostvariti do 2030.:

  Čitaj dalje
 • 07. 05. 2021.

  STUP SRAMA ZA POSLODAVCE: Država objavljuje rat radu na crno; ‘Inspekcija kažnjava male, ali s većim igračima je potpuno neučinkovita’

  Vlada sljedeće godine planira donijeti poseban Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, kojim bi se još strože kažnjavali poslodavci koji svoje radnike drže ‘na crno’, no sindikalisti i HUP upozoravaju da bi prvo trebalo promijeniti način rada Državnog inspektorata

  (net.hr) Hrvatska je Vlada u veljači donijelaNacionalni program za suzbijanje neprijavljenog rada od 2021. do 2024., koji služi kao podloga za donošenje posebnog Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada. Taj bi zakon svjetlo dana mogao ugledati već sljedeće godine, a njime bi se uvele nove kontrole svih oblika rada “na crno” te uvele još strože kazne za poslodavce.

  Čitaj dalje
 • 07. 05. 2021.

  Dan Europe u EGSO-u

  NHS - Dan Europe 9. svibnja obilježava povijesnu Schumanovu deklaraciju, koja je bila početna točka današnje Europske unije. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv.
  Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju tog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

  Čitaj dalje
 • 06. 05. 2021.

  Nije riječ o sindikalnom porezu, već o ispravljanju nepravde prema članovima sindikata koji financiraju kolektivno pregovaranje

  MATICA HRVATSKIH SINDIKATA
  NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
  SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE

  Zagreb, 6. svibnja 2021.

  Priopćenje za javnost

  Članovi sindikata, kroz organizirano djelovanje, ključni su akteri borbe za povoljniji radno-pravni status i veća prava svih radnika. Oni u toj borbi sudjeluju vlastitom aktivnošću i financiranjem stručnog aparata u sindikatima bez čega ne bi bilo ni ekonomske ni pravne podloge za kolektivno pregovaranje niti kontrole provedbe i zaštite prava radnika.

  Čitaj dalje
 • 06. 05. 2021.

  Uvodi li se ‘sindikalni porez‘? Sindikalce najava šokirala, sličan namet već rušio Ustavni sud

  IZNENAĐENJE IZ VLADE

  U prijedlogu NPOO-a navedeno je ‘pronalaženje rješenja za dugogodišnji problem članova sindikata u odnosu na nečlanove‘

  Piše: Gordana Grgas

  (JUTARNJI LIST) Navodna ideja oko uvođenja tzv. sindikalnog poreza u Hrvatskoj izazvala je ovih dana žučne reakcije po društvenim mrežama i medijima iako je, zapravo, malo kome posve jasno što bi to moglo konkretno značiti niti kako bi moglo biti ugrađeno u novi Zakon o radu za koji se priprema pregovarački teren.

  Čitaj dalje
 • 05. 05. 2021.

  Dolazi kraj radu na crno, uvodi se i stup srama!

  NOVI ZAKON

  Inspektori će moći narediti poslodavcu da za neprijavljenog radnika retroaktivno plati sve doprinose

  Piše: Željka Godeč

  (JUTARNJI LIST) Sljedeće godine Vlada namjerava donijeti novi zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, tj. rada na crno, ne bi li potkresala krila poslodavcima koji nelegalno "zapošljavaju" i izbjegavaju plaćati doprinose. Već je usvojen Nacionalni program za suzbijanje neprijavljenog rada za razdoblje od 2021. do 2024. godine, s akcijskim planom radi osiguravanja radnopravno statusnog položaja radnika i socijalne sigurnosti neprijavljenih radnika, "neovisno o volji poslodavca".

  Čitaj dalje
 • 04. 05. 2021.

  Žene su u pandemiji izgubile 800 milijardi dolara prihoda

  LIDER

  Sandra Babić

  Vlade diljem svijeta su odgovorne za ekonomski oporavak, a to uključuje izgradnju sustava koji omogućuje ženama povratak na tržište rada

  Da nije bilo Covida-19, mjere za ublažavanje stopa rodne neravnopravnosti vjerojatno bi urodile plodom. Ovako, sav trud je bačen u vjetar. Naime, posljednji podaci Oxfama International svjedoče o poražavajućem utjecaju globalne pandemije na žensku radnu snagu.

  Čitaj dalje
 • 04. 05. 2021.

  Mijenja se Zakon o radu, tražit će se smanjenje nekih radničkih prava

  FAKTOGRAF

  Autor/ica: Gabrijela Galić

  Novim Zakonom o radu Vlada namjerava destimulirati zapošljavanje na određeno vrijeme, ali i omogućiti lakše otpuštanje te smanjenje otpremnina i otkaznih rokova.

  Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike okončalo je konzultativne razgovore s predstavnicima sindikalnih centrala i Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) o izmjenama Zakona o radu (ZOR).

  Čitaj dalje
 • 04. 05. 2021.

  Otvoreno o Nacionalnom planu: "Trebamo kvalitetna radna mjesta"

  HRT

  Nacionalni plan oporavka i otpornosti bio je tema večerašnje HTV-ove emisije Otvoreno, u kojoj su gosti između ostalog naglasili važnost kvalitetnih radnih mjesta, a govorilo se i o novom Zakonu o radu.

  Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, rekao je kako se cijeli plan mora cijelo vrijeme usuglašavati s Komisijom.

  Čitaj dalje
 • 04. 05. 2021.

  Doprinos EGSO-a Socijalnom samitu u Portu

  Na plenarnom zasjedanju održanom 27. i 28. travnja 2021. godine Europski gospodarski i socijalni odbor usvojio je sljedeću rezoluciju s 219 glasova za, 1 protiv i 6 suzdržanih.
  Socijalni samit koji će se 7. svibnja 2021. održati u Portu jedinstvena je prilika za EU da građane jasno postavi u središte europskog projekta. To je prilika da se pokaže da EU i države članice djeluju u suradnji sa svojim građanima i u njihovom interesu i da nikoga zapostavljaju.

  Čitaj dalje