O nama

Poštovani,
dobro došli na web stranice Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske. Uvažavajući Vaše vrijeme želimo Vam ponuditi tek osnovne informacije o nama, a ako imate dodatnih pitanja rado ćemo na njih odgovoriti. Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske utemeljen je 1990. godine pod nazivom Nezavisni sindikat radnika u bankama Hrvatske. Pod sadašnjim nazivom djelujemo od 26. siječnja 1995. godine.

Predsjednik SBF-a: Petar Perković

Predsjednik SBF-a: Davor Tomić

Djelujemo na području cijele Republike Hrvatske, a naš skraćeni naziv je SBF.

Najbrojnija smo sindikalna udruga zaposlenih u poslovnim bankama i financijskim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Članica smo druge po veličini sindikalne središnjice – Nezavisnih hrvatskih sindikata, te međunarodne sindikalne organizacije koja okuplja najveći broj zaposlenih u bankarstvu i financijskim djelatnostima u svijetu – Union Network Internationala.

SBF je neovisna, samostalna, dragovoljna, interesna i nestranačka sindikalna udruga zaposlenih u bankama i financijskim institucijama, utemeljena na načelima demokratskog zastupanja i demokratskog očitovanja volje svojih članova organiziranih u podružnice Sindikata ili izravno u Sindikat.

Svrha ovog Sindikata je interesno zastupanje radi zaštite i unaprjeđenja pravnih, ekonomskih, socijalnih, obrazovnih i kulturnih interesa svojih članova na načelima međusobnog uvažavanja i solidarnosti, a naročito putem kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora, kao i osiguravanjem stručne pomoći i zastupanja u radnim sporovima pred nadležnim sudovima.

Unutarnji ustroj našeg Sindikata utvrđen je po načelu «jedna banka, odnosno jedna financijska institucija – jedna sindikalna podružnica». Takav ustroj jamči kvalitetnu suradnju i uvažavanje posebnosti svake banke, odnosno financijske institucije u kojoj imamo članove. S druge strane, takav nam ustroj omogućava objedinjavanje problematike i poduzimanje zajedničkih i koordiniranih akcija u ostvarivanju zahtjeva i interesa naših članova u ovim dinamičnim i turbulentnim djelatnostima.

Naši članovi danas, radnici su velikog broja banaka kao i nekih financijskih institucija te osiguranja i to: Addiko banke, Croatia banke, ERSTE banke, EGCP-a, Generali osiguranja, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatske poštanske banke, Istarske kreditne banke Umag, Karlovačke banke, NEXI Croatia, OTP banke, Podravske banke, Privredne banke Zagreb, RBA banke, Slatinske banke i Zagrebačke banke.

Poštovani, ukoliko niste član našega Sindikata, a radite u bankarskoj, osiguravateljskoj, odnosno financijskoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj i iz navedenog ste prepoznali svoj interes, pozivamo Vas da se učlanjenjem pridružite našoj velikoj sindikalnoj obitelji.