Potpisana Deklaracija socijalnih partnera o utjecaju digitalizacije na zapošljavanje u bankarstvu

07.12.2018.

SBF - Dana 30. studenog 2018. UNI Europa Finance (Europska konfederacija sindikata u financijskoj industriji) zajedno s poslodavcima bankarskog sektora na razini Europske unije (Europsko udruženje banaka -odbor za europske socijalne poslove, Europsko udruženje zadružnih banaka i Europsko udruženje štednih banaka) potpisali su Zajedničku deklaraciju socijalnih partnera o utjecaju digitalizacije na zapošljavanje u bankarstvu (dalje: Deklaracija).

Deklaracija je potpisana pod pokroviteljstvom Europske komisije, Direkcije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost. Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske član je UNI Europa Finance.

Ova povijesna Deklaracija potvrđuje čvrstu predanost socijalnih partnera da naglo povećanje korištenja digitalnih tehnologija u bankama ne bi smjelo negativno djelovati na radnike.

Deklaracija navodi važnost kontinuirane edukacije i cjeloživotnog učenja za održavanje i razvoj ključnih vještina koje su radnicima danas neophodne kao i značaj stečenih vještina za daljnji rad i razvoj. U ovom digitalnom dobu od izuzetnog značaja su primjereni radni uvjeti te odgovarajuća ravnoteža između poslovnog i privatnog života.

UNI Europa Finance potiče bankarski sektor na nacionalnoj, multinacionalnoj i razini pojedinih društva da primijene odredbe Deklaracije u praksi. Provedba preporuka pratit će se putem odbora koji će se sastajati najmanje jednom godišnje.

Gospođa Pia Desmet, potpredsjednica UNI Europa Finance zadužena za socijalni dijalog izjavila je sljedeće: "Ovo je prekretnica za radnike bankarskog sektora diljem Europe. Pogledajte što se može postići kada socijalni partneri surađuju – boljitak za naše radnike, pozitivno radno okruženje i sigurnost bankarskog sektora u budućnosti." 


Izvijestio: Igor Samardžija