Održana Redovna sjednica Skupštine SBF-a

23.04.2019.

SBF- krajem ožujka ove godine, održana je redovna sjednica Skupštine Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske. Dosadašnji predsjednik Petar Perković, svojim je radom opravdao povjerenje delegata te je ponovno izabran na tu funkciju.

Zahvalio je delegatima na izboru ali i najavio provođenje novih mjera i aktivnosti s ciljem povećanja broja članova sindikata. Osvrnuo se na problem učlanjivanja mladih te nerazumijevanje uloge sindikata i značaja socijalnog dijaloga kod poslodavca. Ukazao je također na uočene manjkavosti u svakodnevnom radu, a posebice na izostanak odgovarajuće razine informiranja. Čestitao je na potpisanim kolektivnim ugovorima te mnoštvu uspješno riješenih problema naših članova.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, sindikalne središnjice u čijem je članstvu i SBF, uvodno se osvrnuo na nove oblike rada i za sindikate posebno veliki izazov koji sa sobom donosi ubrzana digitalizacija, a što će se osobito odraziti na radnike upravo bankarskog sektora. Iznio je također, sindikalna stajališta u pogledu mirovinske reforme, a osobito u pogledu dobi za odlazak u starosnu mirovinu i povećanja penalizacije kod ranijeg odlaska u mirovinu. Posebno je istaknuo kako niti uvjeti rada, a niti zdravstveno stanje naših radnika u pravilu ne opravdavaju usvojeno rješenje prema kojemu je odlazak u starosnu mirovinu bez penalizacije predviđen sa 67 godina života. Tome je dodao „poslodavci se u pravilu starijih radnika rješavaju otkazima uz tzv. stimulativne otpremnine, a potom sve češće te iste dojučerašnje radnike zapošljavaju na četiri sata, ne bi li im takav rad bio jeftiniji". Pozvao je sve nazočne da se odazovu aktivnostima u prikupljanju potpisa za provođenje referenduma „67 je previše", a kako bi se izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju na način da se dob za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina života te da se smanji penalizacija za prijevremenu mirovinu. Naravno, za sve one koji mogu i žele raditi dulje nema za to nikakve zapreke.