Socijalni dijalog u bankarstvu u Europskoj uniji

16.04.2014.

Dana 18. ožujka 2014. u Brusselsu, Belgija održana je radionica uz podršku Europske komisije, Opća uprava Zapošljavanje, socijalni dijalog i uključenost s temom „Socijalni dijalog u bankarstvu u Europskoj uniji“.

U radionici su sudjelovali predstavnici sindikata organiziranih u UNI Global i predstavnici poslodavaca (Europske bankarske federacije, Europskog udruženja kooperativnih banka i Europskog udruženja štednih banaka) iz zemalja članica EU te predstavnica Europske komisije.

S obzirom da su prošle godine u Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj održane radionice s ciljem poticanja socijalnog dijaloga u bankarstvu predstavnici iz navedenih zemalja su iznijeli stanje u socijalnom dijalog i promjenama u proteklih 12 mjeseci. Nažalost, situacija u navedene tri zemlje je slična. Niti u jednoj od navedenih zemalja ne postoji socijalni dijalog u bankarstvu na nacionalnoj razini dok za razliku od Bugarske i Rumunjske u Hrvatskoj ne postoji niti nacionalni dijalog o cjeloživotnom učenju. Od predstavnika krovnih udruga poslodavca zatraženo je da od nacionalnih udruženja u bankarstvu zatraže poticanje socijalnog dijaloga na način kako to postoji u ostalim državama članicama.

Važno je napomenuti da je za Europsku komisiju od izuzetnog značaja socijalni dijalog kako bi se u međusobnim razgovorima došlo da rješenja koja odgovaraju i radnicima i poslodavcima. Socijalni dijalog je osobito bitan u vrijeme gospodarske krize, kao što je ova, koja već godinama negativno utječe na položaj radnika.

 

U radu radionice kao predstavnik SBF-a sudjelovao je Igor Samardžija (SBF – SP ZABA).